Linkovi

Filmom protiv rasnih stereotipa


Kadar iz dokumentarca " I ja sam BCC"
Kadar iz dokumentarca " I ja sam BCC"

Učenici viših razreda srednje škole Betezda – Čevi Čejs u Merilendu, bili su preokupirani istraživanjem kako otkriti neke ozbiljnije probleme, poput rasnog ismejavanja, ruganja i pocenjivanja u njihovij školi, što su zabeležili na video snimcima.

Novinarka Glasa Amerike, koja je razgovarala sa realizatorima projekta, kaže da im je cilj bio da ne samo ukažu na problem i negativne posledice, već da ponude rešenje problema.

Cilj projekta je da tinejdžeri otvoreno govore o onome šta ih muči i svojim iskustvima. Film pod nazivom “Ja sam takođe BCC” fokusira se na učenike afroameričkog i hispanskog porekla, koji pred kamerom govore o komentarima, koji su im upućivani, a koji imaju rasističku konotaciju, kao što je crnci nisu pametni kao belci.

Na snimku, učenik, Janik Aleksis, priča o svom prijatelju koji je znao da kaže: “Hej ti ne izgledaš kao neko ko ima sve odlične ocene!'" Takvi komentari mogu neke učenike da rastuže ili zbune.

Makdes Hajlu kaže da u filmu, o problemima govore konkretne osobe. Navodi pogrdne izjave i komentare koji su joj upućivani , a osoba koja je to radila sada može da vidi koliko je nanela bola i patnje.

“Nisu to neke teške izjave poput: mrzim te zato što si crnkinja. Sve su to zajedljivi, sitni komentari koje čujete. I ne znači da je osoba koja dobaci nešto loše rasista, već da ima predrasude, na koje ih navode današnji mediji”.

Produkcija filma o rasističkom stereotipu je deo “Manjinskog, akademskog programa”.

“Naš cilj je da ovim programom ohrabrimo učenike da govore o konkretnim problemima. I ne samo da ukažu na problem, već i da ponude rešenje”, kaže nastavnik Šarif Robinson.

“Ono što mi poručujemo je: Pokušajte da se družite sa nekim ko je druge rase. Sa nekim ko se razlikuje od vas. Ako živite u jednoj izolovanoj sredini, ako se družite samo sa crncima, ili samo sa belcima, nećete steći osećaj kako je s one druge strane”, navodi učesnik u snimanju filma Orlando Pinder.

Učenici filmske sekcije BCC- ja sada rade na novom projektu. O rasističkom stereotipu, razgovaraju sa učenicima drugih srednjih škola.

XS
SM
MD
LG