Linkovi

Nastavljena vazdušna kampanja u Jemenu


Borba za Jemen

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom danas je izvela nove vazdušne napade na šiitske pobunjenike iz grupe Huti u jemenskoj južnoj luci Aden, usmrtivši najmanje 22 osobe.

Vazdušna kampanja traje već 17 dana, a borbe prete da od Jemena naprave propalu državu. Lokalne naoružane grupe su odolevale napredovanju Hutija, koje podržava Iran, ka jugu, ali su pobunjenici preuzeli kontrolu nad ključnim vladinim objektima.

U medjuvremenu, pripadnici jemenskih plemena i ratni brodovi koalicije su na putu da preuzmu južni grad Atak u kojem su se okupili Huti i vojnici lojalni bivšem predsedniku Ali Abdualhu Salehu.

Crveni krst je danas drugi dan za redom uspešno dostavio blizu 36 tona medicinske pomoći, opreme za prečišćavnje vode i generatora u glavni grad Jemena, Sanu koju drže pobunjenici. Koordinator za humanitarnu pomoć Jemenu pri Ujedinjenim nacijama rekao je novinarima u Ženevi da je neophodno obustaviti sukobe bar na nekoliko sati dnevno, kako bi očajnički potrebna humanitarna i medicinska pomoć mogla da budu dostavljena. On je situaciju u Adenu nazvao gotovo katastrofalnom.

XS
SM
MD
LG