Linkovi

Jemen: Vojska ponovo zauzela južne gradove


 Predsednik Jemena Abd Rabu Mansur Hadi
Predsednik Jemena Abd Rabu Mansur Hadi

Jemenski funkcioneri navode da su vojnici ponovo zauzeli dva uporišta al Kaide na jugu te zemlje, posle jednomesečne ofanzive

Jemenski funkcioneri navode da su vojnici ponovo zauzeli dva uporišta al Kaide na jugu te zemlje, posle jednomesečne ofanzive protiv te ekstremističke grupe, koja je zauzela pomenute oblasti pre više od godinu dana.

Funkcioneri su dans naveli da su jemenske trupe i njihovi plemenski saveznici preuzeli kontrolu nad Zindjibarom, glavnim gradom pokrajine Abjan, kao i nad gradom Džar na severu. Oni kažu da su vladine snage takodje otvorile važan autoput koji povezuje Abijan sa južnom lukom Aden.

Jemenski funkcioneri navode da su vojnici ušli u Džar rano jutros, posle bitke u kojoj je stradalo 20 ekstremista i 4 vojnika. Stanovnici su proslavili dolazak vojnika pucanjem u vazduh. Nekoliko sati kasnije funkcioneri su saopštili da su vojnici kompletno zauzeli Zindjibar.

Ekstremisti al Kaide su zauzeli delove Abjana prošle godine, dok je vlada bila preokupirana u sukobima sa prodemokratskim ustanicima protiv predsednika Alija Abdulaha Saleha. Njegov naslednik Abed Rabo Mansur Hadi je prošlog meseca započeo vojnu ofanzivu uz podršku Sjedinjenih Država sa ciljem da ponovo osvoji te oblasti.

Stručnjak za rešavanje konflikta pri centru instituta Brukings, u Dohi, Ibrahhim Šarkije, izjavio je za Glas Amerike da pad uporišta Al Kaide predstavlja veliku pobedu za Hadija, koji je preuzeo položaj u februaru.

U telefonskom razgovoru iz Katara on je rekao kako očekuje da jemenske trupe u narednim danima napreduju ka gradu Šukra.

Po njegovim rečima, jedan od faktora koji doprinose porazu Al Kaide u tom regionu je to što su se lokalne zajenice okrenule protiv te grupe.
XS
SM
MD
LG