Linkovi

Nosač aviona SAD kod obale Jemena


Pentagon tvrdi da je prisustvo iranskih brodova u vodama kod Jemena samo jedan od razloga za osmi američki nosač aviona koji je pristigao u tu oblast.

Američki nosač aviona Teodor Ruzvelt i razarač opremljen krstarećim raketama Normandi, pridružili su se grupi od 7 drugih američkih ratnih brodova u blizini obale Jemena. Zvaničnici Pentagona su saopštili da se u tim vodama nalazi i grupa od 9 iranskih trgovačkih brodova, dodavši da izmedju američkih i iranskih brodova nije bilo kontakata.

Američki zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi iranski brodovi mogli da dostave oružje jemenskim Huti pobunjenicima. Pentagon je medjutim saopštio da namera iranskih brodova nije jasna, ali da prisustvo američkih briodova omogućava pažljivo praćenje situacije.

Iran je pozvao na hitan prekid vatre u Jemenu, u kojem šiitski Huti kontrolišu teritoriju, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom sprovodi kampanju vazdušnih udara podržavajući predsednika Abd Rabu Mansur Hadija.

Iranski predsednik Hasan Ruhani je izjavio da rešenje krize leži u pregovorima svih strana o uspostavljanju inkluzivne vlade u Jemenu.

XS
SM
MD
LG