Linkovi

Napadi kod džamija u Jemenu; preko 130 mrtvih


Haos u džamiji u Sani posle bombaškog napada, 20. mart 2015.
Haos u džamiji u Sani posle bombaškog napada, 20. mart 2015.

Napadi su se dogodili za vreme današnje molitve u džamijama Badr i al Hašuš, koje se povezuje sa Huti šiitskom pobunjeničkom grupom, koja kontroliše Sanu.

Medicinski zvaničnici saopštili su da je više od 130 osoba poginulo, dok je više od 250 ranjeno u seriji samoubilačkih bombaških napada na džamije u glavnom gradu Jemena, Sani.

Najmanje tri bombaša samoubica aktivirali su eksploziv tokom današnjih molitvi u džamijama Badr i Al Hašuš u glavnog gradu Sani koje se povezuju sa Huti šiitskim pobunjenicima koji kontrolišu Sanu.

Treći bombaš samoubica aktivirao je eksploziv u paničnoj masi.

Grupa koja sebe smatra ogrankom Islamske države u Jemenu preuzela je odgovornost za samoubilačke bombaške napade i u saopštenju na internetu navela da će izvesti još napada na šiitske Hutije. Ako je to tačno, to bi mogao da bude prvi teroristički napad koji su počinile pristalice Islamske države u Jemenu.

Potrparol Bele Kuće Džoš Ernest nije mogao da potvrdi te informacije, ističući da još nema jasnih dokaza koji tu grupu povezuju sa napadima.

Huti pobunjenici, koji su lojalni bivšem lideru Jemena, Abdulahu Salehu, sukobili su se juče u gradu Adenu na jugu zemlje sa pripadnicima milicije lojalne trenutnom predsedniku Abd Rabu Mansur Hadiju. U tom sukobu poginula su dvojica pro-Salehovih boraca i dvojica pripadnika milicije.

Hadi je prošlog meseca izbegao hapšenje od strane Huti pobunjenika koji sarađuju sa Salehom, dugogodišnjim liderom koji je smenjen sa vlasti 2011. Hadi je pobegao u Aden sa namerom da ponovo uspostavi svoju vlast u politički podeljenoj zemlji.

Ujedinjene nacije, arapske zalivske zemlje i nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Države saopštilie su da podržavaju Hadija.

XS
SM
MD
LG