Linkovi

Nasilje u Jemenu


Naoružani pripadnici plemena, lojalni Šeiku Sadiku al-Ahmaru
Naoružani pripadnici plemena, lojalni Šeiku Sadiku al-Ahmaru

Vladine snage u Jemenu ubile su najmanje 11 civila u jednom od najvećih gradova, dan po dolasku izaslanika Ujedinjenih nacija koji je trebalo da nagovori predsednika Ali-Abdulu Saleha da preda vlast.

Medicinski zvaničnici i očevici kažu da su se ubistva dogodila kada su jemenske snage obnovile granatiranje Taiza, u kome su demonstranti tražili odlazak predsednika Saleha. U izveštajima agencija navodi se da su vladine snage otvorile vatru kraj Trga slobode, žarišta tekućih protesta protiv predsednika Saleha. Agencija Rojters kaže da je bilo krvavih sukoba i između Salehovih snaga i pristalica opozicionih plemenskih vođa.

U međuvremenu, u prestonici Sani, desetine hiljada ljudi učestvovale su u odvojenim demonstracijama za i protiv Saleha. Najnoviji nemiri vremenski su se poklopili sa posetom izaslanika Ujedinjenih nacija, Džamala bin Omara, koji je juče doputovao u Jemen, u nastojanju da nagovori predsednika da prihvati inicijativu koja predviđa njegov odlazak sa vlasti.

Jemenski lider je nekoliko puta izjavljivao da će prihvatiti uslove pomenutog dogovora, kojem je posredovao Savet za saradnju zemalja u oblasti Persijskog zaliva. Međutim, on je svaki put odustajao od toga i odbijao da potpiše taj plan.

XS
SM
MD
LG