Linkovi

Značaj i efekti iranskog nuklearnog sporazuma


Nuklearni sporazum Irana i svetskih sila postignut u julu okončao je decenije pregovora i zastoja. Američki predsednik ga je pozdravio kao jedno od ovogodišnjih velikih dostignuća.

Sporazumom postignutim u julu se predvidja da američke i evropske sankcije protiv Irana budu ukinute u zamenu za smanjenje obima nuklearnih objekata Tehrana, kako bi se Iran sprečio da razvije atomsko oružje.

U svojoj najnovijoj, ovomesečnoj proceni [ef medjunarodne agencije za atomsku energiju je naveo da je Iran na pravom putu.

"Ako je vaše pitanje da li Iran planira da završi svoje pripremne aktivnosti za dve do tri nedelje, ja nemam razloga da u to sumnjam", rekao je Jukia Amano, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju.

To bi moglo da dovede do ukidanja zapadnih sankcija početkom 2016. Predsednik Barak Obama navodi nuklearni sporazum kao jedan od 10 razloga da bude optimističan dok ulazimo u novu godinu.

"Uspeli smo da sklopimo snažan sporazum kako bismo sprečii Iran da stekne nuklearno oružje. Zapravo, Iran je već razmontirao hiljade centrifuga koje obogaćuju uranijum", istakao je Obama.

Taj sporazum je izmenio položaj Irana na svetskoj sceni, kaže Merdad Honsari, istaknuta iranska opoziciona ličnost iz Organizacije za ekonomsku rekonstrukciju i nacionalno izmirenje.

"To je okončalo izolovanost Irana i stvorilo forum putem kojeg Iran može da se reintegriše u medjunarodnu zajednicu", smatra Honsari.

Ta reintegracija menja regionalnu ravnotežu snaga izmedju šiitima predvodjenog Irana i sunitima predvodjene Saudijske Arabije, koje podržavaju različite strane u gradjanskim sukobima u Siriji i Jemenu.

Zapad je sada angažovan u borbi protiv sunitskih ekstremista poput Islamske države i vidi Iran sve manje kao bezbednosnu pretnju, kaže Honsari.

"Mislim da se saznanje o tome pojavilo posle nuklearnog sporazuma zajedno sa činjenicom da, kada se osvrnete na ekonomiju i ekonomska pitanja, vidite da je Iran danas, i zbog svog stanovništva i resursa, deo svetskog investicionog tržišta", objašnjava Honsari.

Najvredniji od tih resursa, nafta, sada je na raspolaganju. Teheran je ovog meseca saopštio da nastoji da privuče investicije u vrednosti od 25 milijardi dolara u više novih ugovora sa stranim kompanijama. Ukoliko sankcije budu ukinute početkom 2016. i nafta i novac će početi da teku.

XS
SM
MD
LG