Linkovi

X Prize zadao novi izazov istraživačima


Zadatak za međunarodne timove jeste da naprave podvodno vozilo bez ljudske posade za priuštivo istraživanje i mapiranje okeanskog dna do dubine od 4 hiljada metara.

Neprofitna fondacija za globalne naučne izazove sa sedištem u Sjedinjenim Državama, X Prize, u saradnji sa korporacijom Šel, organizovala je novo takmičenje u vrednosti od sedam miliona dolara, za inovacije u tehnologiji za istraživanje okeana.

Zadatak za međunarodne timove jeste da naprave podvodno vozilo bez ljudske posade za priuštivo istraživanje i mapiranje okeanskog dna do dubine od 4 hiljada metara.

X Prize traži od takmičarskih timova i inovatora širom sveta da razviju novu tehnologiju za brzo istraživanje okeanskih dubina bez ljudske posade – uključujući i mapiranje dna okeana i digitalno fotografisanje u visokoj rezoluciji.

Tu je i bonus nagrada u iznosu od milion dolara američke Nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA), za one koji razviju tehnologiju koja bi mogla da detektuje podvodne hemijske i biološke signale i da otkrije odakle dolaze.

Vođa novog takmičenja, Džotika Virmani ističe da je 95 odsto svetskih okeana i dalje neispitano. Ona je za Glas Amerike pričala putem Skajpa.

“U stvani imamo bolje mape površine Marsa nego dna sopstvenih okeana i samih okeana, koji pokrivaju dve trećine površine naše planete”.

Postojeća vozila za istraživanja i mapiranje velikih dubina su veoma skupi, s obzirom da moraju da budu lansirana sa broda i da su za njihovu upotrebu neophodne velike grupe ljudi.

“Što se tiče ovog takmičenja, od timova tražimo da se stacioniraju na obali, odnosno da ne koriste brod niti ljudsko posredovanje. Takođe tražimo od takmičara da sprava ne bude vezana za brod, dakle zaista želimo da naprave podvodnog robota bez ljudske posade”.

Takmičarski timovi moraće da prevaziđu ogromne tehnološke prepreke.

Ni radio signali ni svetlosni zraci ne mogu da dospeju do tolikih dubina, dok u isto vreme pritisak na svakih 10 metara raste za po jednu atmosferu.

Testiranje novih tehnologija će početi 2018. godine i sastojaće se iz 2 faze. Na 2.000 metara timovi će morati da mapiraju najmanje 100 kvadradnim kilometara sa rezolucijom od 5 metara. Druga faza podrazumeva mapiranje 250 kvadradnih kilometara na dubini od 4.000 metara.

Kao i na prethodnim takmičenjima X Prize-a, trka je otvorena za bilo koga na svetu, a timovi moraju sami da se finansiraju.

XS
SM
MD
LG