Linkovi

Mladi pisci razvijaju kreativnost u "Rajtopiji"


Rajtopija - program koji neguje mlade pisce
Rajtopija - program koji neguje mlade pisce

Desetine dece iz svih krajevaSAD, pod nadzorom profesionalnih pisaca i dramaturga iz organizacije „Rajtopija lab“ pišu svoje prozne radove.

Deca imaju bogatu maštu i koriste je da sanjare i pišu svoje priče i komade. Desetine dece iz svih krajeva Sjedinjenih Država, od Njujorka i Vašingtona do Los Anđelesa, pod nadzorom profesionalnih pisaca i dramaturga iz organizacije „Rajtopija lab“ (Writopia Lab), pišu svoje prozne radove. Neprofitna organizacija hrabri pasionirane mlade pisce da maštaju, izražavaju se i objavljuju svoje radove.

Ovo nije obična učionica. To je nedeljna radionica u kojoj deca pišu priče.
Prijateljska atmosfera izgleda da podstiče kreativnost.

Pisci tinejdžeri su takođe mentori koji pomažu mlađima u rađanju ideja.
Keti Kračer, direktorka i instruktora „Rajtopije“ u Vašingtonu, kaže da pisanje razvija kod dece glas i veštinu koji su im potrebni za uspeh.

„Možete da vidite kako se razvijaju poverenje i interesovanje za stvari kao što je gramatika.“

Kira Pejkof, autorka bio-trilera „Living Proof“, instruktorka je „Rajtopija laba“ u Njujorku. Mladi pisci, kaže ona, uče da razvijaju radnju i grade napetosti, što je važno za sve žanrove.

„To je i dalje ista tehnika pokretanja pitanja u glavi čitaoca i odlaganja odgovora dovoljno dugo, da čitalac poželi da okrene stranicu i produži uzbuđenje.“

Neki učesnici se oprobavaju u pisanju za pozorište.

Dramski pisac Rejčel Barkli kaže da mladi dramski pisci mogu da podnesu svoje radove na godišnji Svetski dramski festival.

„Đaci iz cele zemlje mogu da podnesu jedan ili dva komada i imaju priliku da se taj komad izvede van Brodveja, ali potpuno profesionalno sa glumcima i rediteljima.“

Eliza Bajumi je jedna od ovogodišnjih dobitnika. Njen komad „Banka Amerikanaca“ (Bank of Americans) je o čoveku koji je odlučio da opljačka banku.

„Dok pokušava da opljačka banku, svi mu na neki način staju na put i ne dopuštaju mu da to uradi. Ideja je da sve to bude smešno.“

Mina Kuper je dobila nekoliko književnih nagrada. Jedna od njenih priča, „Abandoned Storms“, nedavno je objavljena zajedno sa drugim kratkim pričama.

„Bila sam zaista veoma uzbuđena, jer bih htela kad porastem da budem pisac.“

Rebeka Valas Sigal, novinarka, pokrenula je 2007. u Njujorku „Rajtopija lab“ kao mesto gde deca i tinejdžeri mogu da uče da pišu beletristiku.

„Za pisanje beletristike potrebne su vam obe strane mozga. Svaka rečenica mora da bude povezana sa narednom. Rastemo kao pojedinci koji misle, jer učimo kako da razmišljamo i izražavamo se smisleno.“

Tokom protekle dve godine, Aleks Mauntfild je završio četiri priče i komada. Svi su bili objavljeni u internet magazinu „Rajtopije“. On kaže i da je glasno čitanje njegovih priča na svakom času važan deo procesa.

„Čujemo komentare. To je bolje nego kad pišeš sam, jer dobijaš ideje.“

„Rajtopija“ podstiče ove mlade ljude u nadi da će im se ostvariti san.
XS
SM
MD
LG