Linkovi

Projekat kuća za ranjene veterane


U specijalnim kućama za ranjene vojnike, koje je projektovao arhitekta Majkl Grejvs, kuhinjski pult može da se podiže i spušta, baš kao i šporet i sudopera.
U specijalnim kućama za ranjene vojnike, koje je projektovao arhitekta Majkl Grejvs, kuhinjski pult može da se podiže i spušta, baš kao i šporet i sudopera.

Više od 200 hiljada američkih vojnika vratilo se iz Iraka i Avganistana sa fizičkim ili emotivnim smetnjama.

Američka vojska sada se udružila sa jednom kompanijom za nekretnine i poznatim arhitektom kako bi obezbijedila vrhunske domove za hendikepirane osobe, kojima se postavlja novi životni standard za povrijeđene vojnike, ali možda i za 54 miliona ostalih Amerikanaca sa određenim stepenom invaliditeta.

Ovo možda izgleda kao prosječna kuća u američkom predgrađu. Gotovo svaki dio njene unutrašnjosti je, međutim, projektovan za američke vojnike sa teškim invaliditetima, koji su vraćaju u bazu Fort Belvoar u sjevernoj Virdžinji. Otvoreni prostor i široki hodnici pogodni su za neometano kretanje u invalidskim kolicima. Ormari su opremljeni policama koje mogu da se izvlače, u kupatilima su čvrsti držači, dok gotovo svaka soba ima klizna vrata. Kejsi Nolan, iz kompanije za nekretnine “Klark Rialti”, kaže da projekat za izgradnju domova za povrijeđene vojnike ima višestruku namjenu.

“Nismo samo htjeli da sagradimo dom koji je daleko iznad propisanih standarda za pristupačnost hendikepiranim osobama, već i da projektujemo prostor u kojem bi svi željeli da žive.”

Kuhinjski lavabo se tako pomjera pristikom na dugme, kao i ploča na štednjaku. Radne površine takođe mogu da se podese za svakog člana porodice.

Kada smo počeli sa realizacijom ovog projekta, namjeravali smo da gradimo kuće kod kojih nije bilo očigledno da su stanari hendikepirane osobe", navodi arhitekta Majkl Grejvs.

On i njegov tim projektovali su građevine širom svijeta, koje su osvojile nagrade. Grejvs, koji je 2003 nakon rijetke infekcije ostao paralizovan od struka na dolje, kaže da posjeduje jedinstvene kvalifikacije za projektovanje domova za povrijeđene vojnike.

U mogućnosti sam da za njih uradim sve ono što bih uradio u svojoj kući da sam znao da ću prije deset godina ostati paralizovan”.

I dok se veliki broj vojnika vraća kući u invalidskim kolicima, još veći broj dolazi sa drugim hendikepima.

“Imam opekotine trećeg stepena na desnoj strani od ispod ramena, sve do članka”, kaže kapetan u penziji Alvin Šel.

Šel je povrijeđen u Iraku dok je spasavao vojnika iz zapaljenog kamiona. Takođe ima problema sa vidom i post-traumatski stres sindrom.

Tim za povrijeđene vojnike je zbog toga zatražio od Šela i njegove supruge da budu savjetnici. Šel je predložio ugradnju velikih prozora i staklenih vrata koji bi propuštali terapeutsko prirodno svijetlo i pružali osjećaj sigurnosti. Prekidači pomažu vojnicima sa opekotinama i amputiranim udovima da otvore vrata. Alvin Šel zbog opekotina ima problema sa regulisanjem tjelesne temperature, zbog čega je predložio uvođenje višestrukih termostata u kućama.

“Stvarno se nadam da će se ovaj koncept domova proširiti na cijelu vojsku.”

Majkl Grejvs se pak nada da će postati popularan i van vojske.

“Kuće koje smo projektovali za Belvoar bile bi funkcionalne širom zemlje za hendikepirane osobe ili ljude koji samo pate od kostobolje.”

U okviru ovog projetka, završene su dvije kuće. Planira se izgradnja još 19 za vojnike koji će se narednih godina vratiti na aktivnu dužnost u Fort Belvoaru.

XS
SM
MD
LG