Linkovi

Pad vrednosti akcija na svetskim berzama


Berza u Šangaju
Berza u Šangaju

Ključni azijski berzanski indeksi su pali za dva i više odsto, dok su indeksi na berzama u Parizu, Frankfurtu i Londonu pali za preko dva odsto

Vrednosti akcija na azijskim i evropskim berzama su danas zabeležile oštar pad, nekoliko sati pošto je direktor uprave Federalnih rezervi Ben Bernanki rekao da bi američka centralna banka mogla da ublaži nastojanja na stimulisanju najveće ekonomije na svetu.

Ključni azijski berzanski indeksi su pali za dva i više odsto, dok su indeksi na berzama u Parizu, Frankfurtu i Londonu pali za preko dva odsto tokom popodnevnih aktivnosti. Ključni indeksi američke berze pali su juče za preko jedan odsto pošto je Bernanki izneo planove Federalnih rezervi, dok su danas zabeležili pad od još jedan odsto.

Finansijski analitičari su, tokom proteklih nedelja, kritikovali američku centralnu banku zbog, kako je rečeno, nejasne poruke o tome da li planira da smanji kupovinu državnih obveznica u vrednosti od 85 milijardi dolara mesečno kako bi se dugoročne kamatne stope zadržale na rekordno niskom nivou u nastojanju da se pospeši američka ekonomija. Ekonomski stimulans je pomogao da vrednost berzanskih indeksa u SAD poraste na rekordno visoki nivo, ali su, zbog neizvesnosti, akcije nedavno fluktiuirale izmedju znatnih dobitaka i gubitaka.

Sada Bernanki kaže da američka ekonomija pokazuje znake poboljšanja i da će Federalne rezerve verovatno smanjiti kupovinu državnih obveznica kasnije tokom godine i okončati njihovu kupovinu 2014., ukoliko se stanje ekonomije, u medjuvremenu, ne pogorša.

Uprkos jasnom signalu o namerama Federalnih rezervi, investitori su brzo počeli da prodaju akcije u očekivanju oštrije monetarne politike SAD.

Bernanki je medjutim, rekao da će centralna banka ostaviti ključne kamatne stope na dosadašnjem nivou - blizu nule, bar dok stopa nezaposlenosti ne padne za još jedan procenat sa sadašnjih 7,6 odsto.
XS
SM
MD
LG