Linkovi

Svet: Zabrinutosti i podrška povodom Egipta


Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton pozvala sukobljene strane u Egiptu da se „brzo vrate demokratskom procesu“.
Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton pozvala sukobljene strane u Egiptu da se „brzo vrate demokratskom procesu“.

Mešovite reakcije zemalja širom sveta na situaciju u Egiptu.

Predsednik Obama je naložio da se ponovo razmotri pružanje američke pomoći Egiptu, pošto je tamošnja vojska zbacila demokratski izabranog predednika Mohameda Morsija.

U svom saopštenju američki predsednik je rekao da je „duboko zabrinut“ povodom odluke egipatske vojske i pozvao na što skoriji povratak na demokratiju u Egiptu, dugogodišnjem savezniku Sjedinjenih Država. On je takodje apelovao na egipatsku vojsku da obezbedi da prava gradjana budu zaštićena tokom tranzitnog perioda.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun je opisao situaciju u Egiptu kao „nestabilnu“ i apelovao za povratak civilne uprave „što je pre moguće“. On je ukazao da i dalje podržava apsiracije egipatskog naroda.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je rekao da je „duboko zabrinut“ povodom Egipta i apelovao na sve strane da ostanu uzdržane.

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton je takodje apelovala na sve strane da se „brzo vrate demokratskom procesu“.

Saveznik Egipta, Turska, koja se nedavno suočila sa sopstvenim anti-vladinim protestima, izrazila je zabrinutost. Na današnjoj konferenciji za štampu, ministar inostranih poslova Ahmed Davutoglu je rekao da je Morsijevo zbacivanje sa vlasti od strane vojske „neprihvatljivo i „veoma uznemiravajuće“.

Funkcioneri Afričke unije navode da će taj 54-očlani savez uskoro održati sastanak kako bi razmotrio da li će suspendovati članstvo Egipta.

Stranka predsednika Tunisa je osudila zbacivanje Morsija sa vlasti od strane egipatske vojske u Egiptu kao udarac za demokratiju.

Medjutim, lideri Saudijske Arabije su uputili čestitke Egiptu dok je Katar saopštio da će nastaviti da podržava volju egipatskog naroda.

Ujedinjeni Arapski Emirati su takodje izrazili podršku tranziciji. Predsednik Šeik Kalifa bin Zajed Al Nahajan je čestitao predsedniku egipatskog vrhovnog suda Adliju Mansuru, koji je položio zakletvu kao prelazni lider.

Predsednik Sirije, Bašar al Asad pozdravio je uklanjanje Morsija sa vlasti. U izveštajima državnih medija, on je rekao da je nakon godinu dana Morsijeve uprave, egipatski narod otkrio, kako se izrazio, „laži“ tog sada zbačenog lidera pokreta Muslimansko bratstvo.

U Rusiji ministarstvo inostranih poslova je apelovalo za uzdržanost i saopštilo da bi sve „političke snage“ u Egiptu trebalo da budu rukovodjene višim nacionalnim interesima.
XS
SM
MD
LG