Linkovi

OECD: Velika nezaposlenost do kraja 2013.


Novi izveštaj OECD-a pokazuje da će nezaposlenost ostati visoka u skoro svim članicama te organizacije.

Nezaposlenost u razvijenim ekonomijama ostaće velika barem do kraja 2013. godine, a mladi ljudi i radnici sa nižim obrazovanjem podneće najteži teret u procesu koji se smatra ubedljivo najslabijim ekonomskim oporavakom zabeleženim u proteklih 40 godina, saopštila je Organizacija za ekonomski razvoj i saradnju.

Redovi ispred španskih centara za zapošljavanje nisu neobična pojava, ali bi mogli da postanu čest prizor i u ostatku Evrope. Novi izveštaj OECD-a pokazuje da će nezaposlenost ostati visoka u skoro svim članicama te organizacije, a teret će snositi mladi i manje obrazovani radnici.

"U evrozoni, nezaposlenost iznosi oko 11,1%. To je najveća stopa ikada do sada, a problem je što stopa nezaposlenosti medju mladima gotovo dvostruko veća. Postoje zemlje u kojima nezaposlenost mladih iznosi 30, 40 pa čak i 50 odsto”, upozorava Anhel Guria, generalni sekretar OECD-a.

Prosečna stopa nezaposlenosti unutar OECD-a, organizacije koja ima 34 članice, u maju je iznosila 7,9%.

OECD predvidja manji pad nezaposlenosti na stopu od 7,7% do kraja godine – ali to i dalje znači da će bez posla biti 48 miliona ljudi.

Generalni sekretar Guria navodi da vlade moraju da se uhvate u koštac sa krizom u zapošljavanju.

"Javne politike treba da se koncentrišu na pitanje smanjenja nezaposlenosti i izdvajanja resursa, čak i u veoma ograničenim budžetima, kako bismo nastavili da rešavamo taj problem.”

Procenat dugoročno nezaposlenih porastao je sa 27 na 35 procenata, a trend privremenog zapošljavanja je takodje u porastu, za šta je delimično kriv razvoj novih tehnologija. Medjutim, OECD ističe da vlade mogu da pomognu same sebi. Otvaranje sektora maloprodaje i profesionalnih usluga za veću konkurenciju bio bi jedan od načina da se krene napred.
XS
SM
MD
LG