Linkovi

Rekordni skok cena hrane


Visoke cene hrane zabrinule su međunarodne zvaničnike

Ujedinjene nacije saopštavaju da su cene hrane u svetu porasle na rekordno visok nivo.

Organizacija za hranu i poljoprivredu danas je saopštila da je mesečni indeks cena hrane od decembra do januara porastao za 3,4 odsto. Taj indeks je sada na najvišem nivou od 1990. godine kada je organizacija počela da prati cene hrane.

Organizacija za hranu i poljoprivredu navodi da je cena gotovo svih važnih sirovina, poput žitarica i nafte, porasla prošlog meseca, dok je cena mesa ostala nepromenjena. Funkcioneri iste organizacije takođe su upozorili da će cene hrane verovatno ostati na visokom nivou u predstojećim mesecima.

Ti podaci podstakli su duboku zabrinutost medjunarodnih funkcionera. Predsednik Svetske banke, Robert Zelik, apelovao je na lidere da „stave hranu na prvo mesto“ i izjavio za agenciju Rojters da pojedine zemlje moraju da preduzmu akciju kako bi ograničile rast cena hrane.

U Londonu, izvršni direktor Svetskog programa hrane, Žozet Širan, izjavila je za agenciju Rojters da bi trajnija nestabilnost i nestašice hrane mogla da dovede do novih nemira ili masovnih migracija.

Medjunarodna humanitarna organizacija Oksfam saopštila je da bi podaci o cenama hrane „trebalo da alarmiraju vlade širom sveta.“

XS
SM
MD
LG