Linkovi

Vrednosti akcija na azijskim berzama u padu


Berza u Tokiju

Japanski indeks Nikei je pri zatvaranju pao za 0,3 posto, dok je Južnokorejski Kospi zabeležio pad od 1,6 posto

Vrednosti indeksa na azijskim berzama danas su u padu pošto su strahovanja od daljih političkih nemira u Egiptu i drugih neizvesnosti u globalnoj ekonomiji dovela do najviših cena sirove nafte u više meseci.

Japanski indeks Nikei je pri zatvaranju pao za 0,3 posto, dok je Južnokorejski Kospi zabeležio pad od 1,6 posto. Hongkoški Hang Seng je pao za 1,75 posto dok je kineski kombinopvani indeks Šangaj krajem dana je pao za jedan procenat.

Analitičari navode da su investitori zabrinuti da bi nemiri u Egiptu mogli da poremete svetske zalihe sirove nafte čija je cena danas na azijskim berzama prevazišla sto dolara po barelu.
Mada Egipat nije vodeći proizvodjač nafte vlada zabrinutost da bi masovni nemiri u toj zemlji mogli da ugroze plovidbu Sueckim kanalom, koji je ključna tranzitna ruta za najveći deo nafte sa Bliskog istoka.

Globalna ekonomija već trpi posledice slabog ekonomskog oporavka u Kini, drugoj po veličini ekonomiji na svetu i recesije u Evropi. Investori takodje strahuju zbog mogućih nepovoljnih podataka u američkom izveštaju o stopi nezaposlenosti i broju novih radnih mesta, koji će biti objavljen u petak.
XS
SM
MD
LG