Linkovi

Berzanski indeksi u padu


Japanski berzanski indeks Nikei danas je pao za više od tri odsto dok evropske akcije takodje beleže pad. Japanski ključni berzanski indeks je sada više od 20 odsto manji od nedavno zabeleženog vrhunca.

Investitori navode da su zabrinuti zbog izveštaja Svetske banke kojim se smanjuje očekivana stopa rasta kineske ekonomije. Oni izgleda brinu još više da će centralne banke smanjiti nastojanja u cilju stimulisanja ekonomije. Ta nastojanja trenutno obuhvataju istorijski niske stope američkih Federalnih rezevi i program za kupovinu hartija od vrednosti u iznosu od 85 milijardi dolara mesečno.

Visoki funkcioneri Federalnih rezervi treba naredne nedelje u Vašingtonu da se sastanu kako bi procenili ekonomska kretanja i diskutovali o kamatnim stopama i drugim pitanjima. Većina ekonomista očekuje da će kamatne stope ostati na istom nivou. Šef uprave Federalnih rezervi, Ben Bernanki, ukazao je da će Federalne rezerve nastaviti nastojanja na stimulisanju ekonomije dok ne dodje do daljeg poboljšanja na tržištiu rada.
XS
SM
MD
LG