Linkovi

Berzanski indeski u Aziji rastu


Hongoški indeks Hang Seng

Vrednosti akcija na berzi u Hong Kongu porasle su 9 desetina procenta, dok su na tokijskoj berzi porasli za tri četvrtine jednog procenta

Indeksi na azijskim berzama su krajem današnjeg dana porasli, posle objavljivanja neočekivano pozitivnih trgovinskih rezultata u Kini i rekordno dobrom danu na Vol stritu.

Vrednosti akcija na berzi u Hong Kongu porasle su za gotovo devet desetina procenta, dok su na tokijskoj berzi porasli za tri četvrtine jednog procenta. Uopšteno gledajući, vrednost azijsko-pacifičkog indeksa MSCI porasla je za osam desetina procenta, što je gotovo najveći rast u poslednjih pet godina.

Nagli skok vrednosti deonica u Kini odraz je boljeg od očekivanog rasta uvozno – izvozne trgovine, što je podstaklo oprezni optimizam prema ekonomskom oporavku Kine. Zvanični podaci u aprilu ukazuju na trgovinski suficit u Kini u vrednosti od 18 milijardi i 200 miliona dolara. Izvoz je porastao za 14,7 odsto dok je uvoz skočio za 16,8 odsto. Oba podatka su viša nego što je većina ekonomista očekivala.

U medjuvremenu, najpoznatiji američki berzanski indeks industrijskih preduzeća, Dau Džons, završio je dan sa rekordno visokom vrednošću, i prvi put premašio 15.000 poena.

Investitori u SAD, Evropi i Japanu ohrabreni su prošlonedeljnim izveštajem o znatnom porastu broja novih radnih mesta u Americi, što je umanjilo zabrinutost za ekonomski rast. To rastuće poverenje zaslužno je za porast vrednosti Dau Džonsa na 15,056. Indeks S&P 500 je takodje porastao na 1,625.
XS
SM
MD
LG