Linkovi

MMF predviđa manji rast u 2013.


Sedište MMF-a u Vašingtonu

Međunarodni monetarni fond smanjio je prvobitnu prognozu globalnog ekonomskog rasta i saopštio da razvijene zemlje mogu da očekuju prepreke na putu oporavka.

Stručnjaci MMF-a smatraju da će globalni rast u 2013. iznositi oko 3,3 odsto, što je dve desetine procenta manje od njihove procene na početku godine. Oni, pak, veruju da će rast biti bolji tokom 2014.

Današnji izveštaj prethodi redovnom godišnjem zasedanju najviših finansijskih funkcionera koje kasnije ove nedelje počinje u Vašingtonu. MMF je saopštio da će zbog smanjenja vladine potrošnje američka ekonomija rasti po stopi od svega 1,9 odsto, ali predviđa da će se najveća svetska ekonomija razvijati brže u 2014.

Ukoliko se posmatra kao celina, evrozona je u recesiji i njena ekonomska aktivnost će se tokom 2013. smanjiti za tri desetine procenta, ali MMF predviđa da će se recesija okončati i da će u evrozoni sledeće godine biti zabeležen rast.

Napredne ekonomije poput Brazila, Indije i Južne Afrike, kao i zemlje u razvoju ostvariće mnogo bolje rezultate i zabeležiti rast od 5,3 odsto tokom ove i još veći tokom naredne godine. Kina bi, prema predviđanju MMF-a ove godine trebalo da ostvari rast od 8 procenata.
XS
SM
MD
LG