Linkovi

Američka konkurentnost u padu


Svetski ekonomski forum saopštio je da su SAD i dalje vodeća zemlja sveta kada je reč o inovacijama ali da četvrtu godinu za redom padaju na lestvici najkonkurentnijih zemalja.

Svetski ekonomski forum saopštio je da je konkurentnost u Sjedinjenim Državama - najvećoj svetskoj ekonomiji - u padu, jer politički lideri nisu uspeli da se izbore sa rastućim dugom zemlje, dok su istovremeno nastavili da troše i uvećavaju deficit.

Dan pošto su Sjedinjene Države saopštile da je dug dostigao rekordnih 16 hiljada milijardi, grupa sa sedištem u Ženevi, objavila je da su Sjedinjene Države i dalje vodeća zemlja sveta kada je reč o inovacijama. Međutim, ista organizacija navodi da su poslovni lideri zabirnuti povodom nedostaka poverenja javnosti u političare i „utiska da vlada nije dovoljno efikasna“.

Sjedinjene Države su na najnovijoj listi najkonkurentnijih zemalja sveta pale za dva mesta, na sedmu poziciju, i to je četvrta godina zaredom da se najveća svetska ekonomija spušta na toj lestvici.

Vodeća ekonomistkinja foruma Dženifer Branki izjavila je za Glas Amerike da Sjedinjene Države imaju ozbiljne slabosti koje potkopavaju poslovnu konkurentnost. U istom izveštaju navedeno je da je Švajcarska, već četvrtu godinu za redom, najkonkurentnija na listi 144 zemlje, zbog izvanrednog obrazovnog sistema i znatnih korporacijiskih ulaganja u istraživanja i razvoj.

Prema toj organizaciji ispred SAD su još Singapur, Finska, Švedska, Holandija i nemačka, dok su na dnu liste Jemen, Gvineja, Haiti, Sijera Leone i Burundi. Crna Gora nalazi se na 72, a Srbija na 95. mestu.
XS
SM
MD
LG