Linkovi

Amerikanac verovatno ponovo na čelu Svetske banke


Članica Predstavničkog doma Beti Mekolum u razgovoru sa novinarom Glasa Amerike Džimom Rendlom
Članica Predstavničkog doma Beti Mekolum u razgovoru sa novinarom Glasa Amerike Džimom Rendlom

Proces izbora sledećeg predsednika Svetske banke naišao je na neke neočekivane prepreke, ali će se verovatno sve završiti u skladu sa tradicijom da na čelu te institucije bude američki državljanin. Misija Svetske banke je borba protiv siromaštva u svetu i mnoge zemlje u razvoju, kao i eksperti, tvrde da je krajnje vreme da neko drugi predvodi tu instituciju.

Nominacije za budućeg predsednika Svetske banke, koji će zamentit Roberta Zelika, jednog u nizu Amerikanca koji su biliu na čelu te institucije, objavljuju se tek kada zvaničnici banke svedu listu na tri kandidata. To će se verovatno desiti posle 23. marta kada se zatvara proces imenovanja kandidata. Prema neformalnom sporazumu, koji neki kritičari smatraju nepravednim i prevazidjenim, Amerikanac je uvek bio na čelu Svetske banke, dok je ne-Amerikanac bio na čelu Medjunarodnog monetarnog fonda. Obamina administracija saopštila je da želi da imenuje „jakog“ kandidata na tu funkciju.

Najviši zvaničnik Svetske banke iz Indonezije, Hekinus Manao, kaže da ta institucija rangira kandidate za predsednika prema iskustvu i kvalifikacijama. Pošto je glavna misija Svetske banke da iskoreni siromaštvo u svetu, Manao kaže da to znači da bi zemlje članice trebalo da imenuju kandidate koji imaju medjunarodno iskustvo i koji su predani razvoju:

„Do izvesne mere slažem se da bi trebalo da budemo skeptični, ali takodje bi trebalo da budemo optimisti u tom pogledu.“

Medjutim, članica predstavničkog doma, Beti Mekolum, inače kopredsedavajuća kongresnog Kokusa za Svetsku banku, kaže da je odlazeći predsednik Robert Zelik poboljšao način na koji se Svetska banka suočava sa rastućim cenama hrane, bolestima, konfliktima i siromaštvom, što čini verovatnijom mogućnost da će Amerikanac ponovo biti izabran za njenog predsednika. Mekolum dodaje da Sjedinjene Države obezbedjuju veliki deo fondova banke i da će činjenica da je Ameriikanac na čelu institucije olakšati nastojanja da se skeptični članovi Kongresa privole da odobre sredstva za banku u vreme smanjivanja budžeta:

„Da li bi neko drugi mogao da obavlja tu funkciju – možda. Da li bi to bilo znatno teže – apsolutno“

Potraga za novim šefom svetske banke dobila je neočekivani obrt kada je Džefri Saks, šef Insitituta za planetu zemlju, na njujorškom univerzitetu Kolumbija, predložio sam sebe za kandidata. Mada je Saks Amerikanac, on je dobio i podršku nekoliko drugih zemalja, uključujući Keniju i Maleziju. Medjutim, Obamina administracija za sada nije podržala nijednog andidata. Finansijski mediji su pominjali brojne kandidate, uključujući ambasadorku Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama, Suzan Rajs, koja ima iskustvo u saradnji sa afričkim zemljama. Medju drugim mogućim kandidatima pomenuti su Indra Nuji, poreklom Indijka, koja je na čelu kompanije „Pepsi“, i Nandan Nilekani, osnivač velke indijske tehnološke firme „Infosis“.

XS
SM
MD
LG