Linkovi

Izveštaj SB o poslovanju: Srbija pala za 6 mesta


Sedište Svetske banke u Vašingtonu
Sedište Svetske banke u Vašingtonu

U ovogodišnjem izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja u svetu, Srbija dobila drugu najlošiju ocenu u odnosu na zemlje u regionu.

U ovogodišnjem izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja u 189 zemalja sveta ("Doing Business 2014") Srbija je zauzela 93. mesto, što je pad za šest mesta u odnosu na prošlu godinu.

Od 10 pokazatelja kojima se meri lakoća poslovanja, Srbija je najlošije rangirana po brzini izdavanja građevinskih dozvola, ali je ostvarila pozitivan pomak u međunarodnoj trgovini.

Među zemljama u okruženju od Srbije je lošije prošla samo Bosna i Hercegovina, koja je na 131. mestu. Najbolje rangirana je Makedonija koja je na 25. mestu i nalazi se među zemljama koje su u ovogodišnjem izveštaju najviše napredovale. Posle nje slede Slovenija na 33. mestu, Crna Gora na 44, Hrvatska na 89. i Albanija na 90.

Vodeći na svetskoj rang-listi po uslovima poslovanja je Singapur, iza koga slede Hong Kong, Novi Zeland, Sjedinjene Države i Danska.

Svetska banka u izveštaju odaje priznanje reformama u Evropi i centralnoj Aziji i ističe da je prošle godine 19 ekonomija u tom regionu sprovelo 65 reformi radi unapređenja poslovne regulative.

U izveštaju se takodje navodi da je od 2009. godine gotovo u svim ekonomijama Evrope i centralne Azije unapredjen postupak za pokretanje poslovanja, što je veći procenat nego u bilo kom drugom regionu.
XS
SM
MD
LG