Linkovi

Gnev radničke klase podstiče Trampovu popularnost


Republikanski predsednički pretendent Donald Tramp
Republikanski predsednički pretendent Donald Tramp

Kampanja za prikupljanje više delegata na putu za republikansku nominaciju u trci za položaj u Beloj kući približava se Viskonsinu, matičnoj državi predsednika Predstavničkog doma, Pola Rajana.

Privlačnost republikanskog predsedničkog favorita Donalda Trampa za pripadnike radničke klase je lako shvatiti u industrijskom gradu Džejnsvilu, inače rodnom gradu Pola Rajana.

Računovodja Vilijam Kolet je u poslednjem momentu doneo odluku da sa hiljadama drugih gradjana stane u red u nadi da će videti Donalda Trampa u kongresnom centru u Džejnsvilu.

Takodje će u poslednjem momentu doneti odluku za kojeg će predsedničkog kandidata glasati na primarnim izborima u Viskonsinu 5. aprila.

“Za sada mislim da ću glasati za Trampa.”

Jedan od glavnih razloga je Trampov stav o ograničenju sporazuma o slobodnoj trgovini.

“Pogledajte program NAFTA za koji su glasali političari. Oni su vrlo dobro znali da će radna mesta otići preko granice”, poručio je Tramp.

To je glavna briga za mnoge u Džejnsvilu, gde se nalazi ogromna fabrika Dženeral motorsa za sastavljanje automobila, koja ne radi već gotovo deset godina. Zatvaranje fabrike je dovelo do otpuštanja hiljada ljudi u toj oblasti koji su bili dobro plaćeni i promenilo život mnogih u ovom radničkom gradu, što je slična situacija kao i u drugim republikanskim sredinama.

“Mnogi od njih su svojevremeno bili demokrate. Njihovi očevi su radili na pokretnoj traci u industrijskoj Americi. Imali su lepu kuću u predgradju. Zaradjivali su kao gornji sloj radničke klase 50-ih i 60-ih godina prošlog veka. Oni se osvrću na taj život i pitaju se gde je nestao”, objašnjava Džon Šarples, profesor univerziteta Viskonsina u Medisonu.

Džon Šarples je profesor istorije i bivši republikanski kandidat za Kongres koji je tesnom razlikom u glasovima izgubio na izborima 2000. godine. On kaže da je rukovodstvo republikanske stranke u nekoliko izbornih ciklusa pogrešno procenilo birače iz redova radničke klase.

"Mislim da su oni u teškoj situaciji i da su gnevni i osećaju se odbačenim od strane demokrata i republikanaca, a Tramp je iskoristio taj gnev”, ističe Šarples.

Medjutim, 21-godišnji Čarli Luting kaže da je najviše impresioniran Trampovim uspesima - “On je otelotvorenje američkog biznismena. Svidja mi se to.

Medjutim, još jedno ime je na Lutingovom radaru – predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan koji je išao u školu sa Lutingovom majkom.

“Da je Pol u trci glasao bih za njega zbog ličnih veza. Verujem mu. Pošten je. Otvoren”, kaže Luting.

"Ako na neki magičan način on bude kandidat mislim da bi bio veoma ozbiljan rival Hilari Klinton”, navodi Džon Šarples.

Medjutim, Pol Rajan je rekao da nije zainteresovan za to i da veruje da bi kandidat trebalo da bude neko ko je trenutno u trci… trci u kojoj za sada vodi Donald Tramp.

XS
SM
MD
LG