Linkovi

Podrška latinoameričkih država azilu za Asanža


Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž juče se sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu obratio svojim sledbenicima
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž juče se sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu obratio svojim sledbenicima

Latinoameričke zemlje podržale odluku Ekvadora o pružanju azila Džulijanu Asanžu

Šefovi diplomatija latinoameričkih zemalja podržali su odluku Ekvadora da odobri politički azil osnivaču Vikiliksa, Džulijanu Asanžu.

Ministri inostranih poslova 12 zemalja članica Unije latinoameričkih zemalja izdali su zajedničko saopštenje u kojem izražavaju solidarnost sa Ekvadorom.

Ministri su podvukli pravo svake zemlje da odobri azil bez ikakvih pretnji od strane drugih zemalja.

Ali Rodrigez, Generalni sekretar Unije latinoameričkih zemalja
„Izražavamo solidarnost i podršku vladi Ekvadora koja je suočena sa pretnjama Velike Britanije usmerene na zgradu u kojoj se nalazi ekvadorska diplomatska misija. Podvlačimo pravo svake zemlje da pruži azil. Osuđujemo pretnju preduzimanjem fizičke sile od strane jedne zemlje prema drugoj, podsećajući sve na punu verodostojnost osnovnih načela međunarodnog prava, poštovanje suvereniteta svake nacija i poštovanje svih međunarodnih sporazuma,“ rekao je generalni sekretar Unije latinoameričkih zemalja, Ali Rodrigrez.

Britanska policija je opkolila zgradu ambasade kako bi uhapsila Asanža u slučaju da napusti misiju i izručila ga švedskim vlastima koje ga traže radi ispitivanja u vezi sa silovanjem i seksualnim zlostavljanjem dve Šveđanke.

Asanž, koji je razgnevio SAD objavljivanjem desetina hiljada američkih poverljivih diplomatskih depeša i vojnih izveštaja na svom vebsajtu Vikiliks 2010, zahvalio se pristalicama tokom jučerašnjeg obraćanja javnosti sa balkona ekvadorske ambasade.

Osnivač Vikliksa Džulijan Asanž
„U sredu uveče, nakon što su ambasadi upućene pretnje i nakon što je policija upala u zgradu, izašli ste usred noći da je čuvate i doveli ste sa sobom oči sveta. Iz unutrašnjosti ambasade čuo sam policiju kako upada u zgradu, koristeći unutrašnje požarne merdevine ambasade, ali znao sam da imam svedoka, a to ste bili vi. Ako Velika Britanija nije zanemarila uslove Bečke konvencije, onda je to zato što je ceo svet gledao šta se zbiva, a svet je gledao, zato što ste vi bili tu,“ rekao je Asanž.

Osnivač Vikiliksa je izrazio strepnju da bi Švedska mogla da ga izruči SAD. On je pozvao predsednika SAD Baraka Obamu da prekine “lov na veštice” prema Vikiliksu, rekavši da to predstavlja pretnju slobodi govora.
XS
SM
MD
LG