Linkovi

Asanž: Opasan i represivan svet


Asanž se obratio javnosti sa terase ambasade Ekvadora okružene pripadnicima britanske policije
Asanž se obratio javnosti sa terase ambasade Ekvadora okružene pripadnicima britanske policije

Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, se danas prvi put pojavio u javnosti posle dva meseca

Osnivač „Vikiliksa“, Džulijan Asanž, optužio je Sjedinjene Države da vode „lov na veštice“, tokom prvo današnjeg pojavljivanja u javnosti posle dva meseca. Aktivista – čija je organizacija preko interneta objavila stotine hiljada tajnih američkih diplomatskih depeša – obratio se novinarima sa balkona ekvadorske ambasade u Londonu, u kojoj je dobio azil.

Asanža traži Švedska, da bi ga saslušala u vezi sa optužbama za seksualno zlostavljanje. On međutim strahuje da će Švedsaka da ga izruči Sjedinjenim Državama zbog delatnosti „Vikiliksa“. Asanž je optužio Vašington da preteći novinarima stvara „opasan i represivan svet“.

Australijanac nije govorio o svojim planovima za budućnost. Britanija mu ne dozvoljava da ode iz zemlje, s obrazloženjem da mora da ga izruči Švedskoj koja je raspisala poternicu za njim. Ako izađe iz kompleksa ambasade, britanske vlasti, koje su opkolile ambasadu Ekvadora, odmah će da ga uhapse.

Ekvarodski predsednik Rafael Korea je odobrio Asanžu azil prošle nedelje, rekavši da time predupređuje njegovo izručenje Sjedinjenim Državama.
XS
SM
MD
LG