Linkovi

Britanija spremna da izruči Asanža


Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž i njegov advokat Dženifer Robinson dolaze na sudski pretres u Londonu, 24. februara 2011.

Osnivač vebsajta „Vikiliks“ Džulijan Asanž, ubrzo bi mogao da se nađe na putu u Švedsku, čije ga vlasti sumnjiče za seksualno nasilje i silovanje.

Britanski sudija je danas presudio da Asanž može da bude upućen u Švedsku na saslušanje u vezi sa optužbama koje su dve žene podnele prošlog avgusta za seksualne prekršaje. Asanž je ispred sudnice kritikovao postupak.

On je novinarima rekao da nije pošteno da bude pod kontrolom i u kućnom pritvoru, s obzirom da nikada nije bio optužen za bilo kakav zločin. Asanž je takođe rekao da postupak u vezi sa optužbama za silovanje u Švedskoj treba pažljivo da se preispita. Njegovi advokati su ukazali britanskom sudu da se Asanžu u Švedskoj neće suditi pošteno i da bi mogao da bude izručen Sjedinjenim Državama.

SAD optužuju Asanža i vebsajt „Vikiliks“ za neovlašćeno objavljivanje tajnih diplomatskih dokumenata sa osetljivim podacima. Asanžovi advokati su najavili žalbu na odluku britanskog sudije. Njegova majka je takođe kritikovala presudu, rekavši novinarima da je ona isto što i „političko i pravno grupno silovanje“.

XS
SM
MD
LG