Linkovi

Zašto lišće menja boju?


Zašto lišće menja boju?

U svim zemljama na severnoj polulopti vlada kasna jesen, pa je u mnogim umerenim područjima lišće na drveću dobilo žutu, narandžastu i crvenu boju. Ali, zašto lišće menja boju ujesen, pre nego što opadne?

Ovo pitanje postavili smo najpre običnim ljudima, koji su imali manje naučan ali poetičniji odgovor.

Prema legendi, tri lovca i njihov pas gonili su velikog medveda sve do neba, gde su ga ubili. Njegova krv kaplje na lišće i boji ga u crveno“, ispričala nam je jedna stanovnica Kolorada.

Čula sam da je razlog taj što Bog voli da vidi razne boje po svetu da bi znao gde je koje godišnje doba“, navodi druga.

„Moja mama je govorila da noću dolaze vile i boje lišće“, kaže Dejv Saterlend, prirodnjak iz Planinskih parkova Boulder.

On ističe da lišće počinje da menja boju već u leto. Uz pomoć sunca i pigmenta zvanog hlorofil, biljke pretvaraju ugljendioksid u svoju osnovnu hranu – šećer. Ali hlorofil krije i tajnu promene boje.

Žuti pigment je sve vreme prisutan ispod zelene maske i samo čeka da hlorofil počne da se razlaže da bi pokazao istinsku boju lišća – žutu“, kaže Saterlend.

Kada zeleni pigment izbledi, žuti pigment pomaže lišću da iskoristi poslednju energiju sunčevih zraka. Crvena boja lišća dolazi od pigmenta zvanog antocijanin.

Svi znaju za antocijanin. Od njega su jagode crvene, a kupine crne“, objašnjava Saterlend.

Ali lišće ne proizvodi antocijanin leti već samo ujesen. Zbog toga su naučnici dugo mislili da njegovu sintezu podstiče šećer u umirućem lišću, Prema drugoj teoriji, biljke možda proizvode antocijanin kao neku vrstu losiona za sunčanje. Tamnija boja pomaže lišću da pošalje poslednje količine hranljivih materija dobijenih uz pomoć sunca ka granama i korenju.

Jedan od onih koji zastupaju tu teoriju je Bil Hok, sa Univerziteta države Montane.

„To lišće će brzo da opadne. Zato drvo nastoji da što duže zaštiti svoj fotosistem i prikupi što više hranljivih materija“, kaže Hok.

Hok dodaje da su žuti pigmenti antioksidanti koji štite lišće, ne samo ujesen nego tokom čitavog njegovog života.

O lišću postoji čitava nauka, ali oni koji uživaju u njegovim jesenjim bojama treba da požure, rekao je jedan dečak.XS
SM
MD
LG