Linkovi

SZO: Bez vanrednog stanja zbog MERS


Grafikon sa zemljama u kojima su potvrđeni slučajevi Bliskoistočnog repistaronog sindroma

Zabrinutost zbog virusa koji izaziva smrtonosni Bliskoistočni respiratorni sindrom - skraćeno MERS - značajno se povećala

Međutim, kako je danas saopštila Svetska zdravstvena organizacije, bolest za sada nije opasna po globalno zdravlje.

Odbor za vanredne situacije SZO, koje je zasedao juče, naveo je da je, na osnovu trenutnih informacija, ozbiljnost situacije povećana u smislu uticaja na javno zdravlje, ali da ne postoje dokazi o direktnoj prenosivosti virusa sa čoveka na čoveka.

Na konferenciji za novinare, direktor za bezbednost zdravlja Svetske zdravstvene organizacije Keići Fukuda izjavio je da je virus koji izaziva kašalj, povišenu temperaturu i ponekada fatalnu upalu pluća, prijavljen kod više od 500 pacijenata u Saudijskoj Arabiji i da se proširio u susedne zemlje, kao i da je prijavljeni nekoliko slučajeva u Evropi i Aziji.

Smrtonosan je u oko 30 odsto. Fukuda je istakao da se u većini prijavljenih slučajeva radi o inficiranju u bolnicama. Fukuda jer rekao da je nekoliko slučajeva MERS virusa prijavljeno u regionu Bliskog istoka, a da je osam slučajeva prijavljeno u sedam stranih zemalja, uključujući Maleziju, Liban i Sjedinjene Države. Vesti da je dvoje zdravstvenih radnika donelo zarazu iz Sadijske Arabije u Sjedinjene Države povećalo je zabrinutost, a danas je saopšteno da je dvoje zdravstvenih radnika u bolnici na Floridi, koji su bili u kontaktu za obolelima od MERS-a, nisu zaraženi tim virusom.
XS
SM
MD
LG