Linkovi

SZO predlaže restrikcije na e-cigarete


Kupac puši elektronsku cigaretu
Kupac puši elektronsku cigaretu

Svetska zdravstvena organizacija predlaže uvo]enje restrikcija na nove elektronske cigarete, čiji proizvodjači ih hvale kao bezbednu alternativu tradicionalnim duvanskim cigaretama.

Umesto duvana, elektronske cigarete koriste baterije za zagrevanje tečnosti sa nikotinom. Pušači izdišu paru umesto veoma toksičnog dima, a ipak dobijaju nikotin za kojim žude.

U novom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije za elektronske cigarete kaže da su deo „polja koje napreduje i koje je prepuno nade“, ali i da u vezi sa tim novim proizvodom postoji zabrinutost po javno zdravlje.

„Razlog za uvođenje ovih regulativa su da se osujeti promocija tih proizvoda kod nepušača i omladine. I zaista da se minimalizuje rizik za korisnike i nekorisnike elektornskih cigareta i proizvoda povezanih s njima, da se zabrane neosnovane tvrdnje u vezi sa zdravljm i da se apsolutno spreči duvanska industrija da potkopa veliki uspeh koji smo ostvarili u kontroli upotrebe duvana“., kaže Daglas Betčer iz SZO.

Proizvođači navode da elektronske cigarete mogu da pomogne pušačima da se odviknu od te navike. Međutim, naučnici navode da su cigarete još suviše nove, da bi mogli izvesti čvrste zaključke o njihovim zdravstvenim rizicima.

O predlozima SZO raspravljaće se na predstojećoj konferenciji o kontroli duvana, koja se održava u Moskvi, u oktobru.

XS
SM
MD
LG