Linkovi

Susret Obame i Dalaj Lame


Tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama i predsednik SAD Barak Obama tokom susreta u Beloj kući
Tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama i predsednik SAD Barak Obama tokom susreta u Beloj kući

Predsednik SAD sastao se u Beloj kući sa tibetanskim duhovnim vođom u egzilu, uprkos upozorenjima Kine da će to naneti ozbiljnu štetu odnosima dve zemlje

Privatni sastanak, kako prenosi agencija Rojters, trajao je oko sat vremena. U saopštenju Bele kuće navodi se da je Obama izrazio snažnu podršku očuvanju tibetanske jedinstvene verske, kulturne i jezičke tradicije i zaštiti ljudskih prava Tibetanaca u Kini.

Portparol Bele kuće rekao je na konferenciji za novinare da su predsednik Barak Obama i Dalaj Lama razgovarali o odnosima Sjedinjenih Država i Kine odnosno da su se saglasili u pogledu važnosti pozitivnih i konstruktivnih veza dve zemlje. “Predani smo konstruktivnim odnosima sa Kinom, u okviru kojih radimo zajedno na rešavanju regionalnih i globalnih problema”, rekao je Džej Karni.

Ovo je treći susret Obama i Dalaj Lame, kojeg Bela kuća naziva verskim i kulturnim liderom sa međunarodnim ugledom. Sastanak je održan u Sobi sa mapama, koja je manje značajna od Ovalne kancelarije, što neki smatraju manjim ustupkom Pekingu.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova prethodno je zatražilo od Sjedinjenih Država da otkažu sastanak i upozorilo na ozbiljne diplomatske posledice. Portparolka ministarstva poručila je da je Dalaj Lama političar u egzilu koji preduzima anti-kineske separatističke aktivnosti u ime religije.

Kina je slične pretnje Sjedinjenim Državama uputila nakon prethodnih razgovora Obame i Dalaj Lame 2010 i 2011, što međutim na kraju nije imalo većeg uticaja na odnose dve zemlje.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir više puta je u prošlosti ponovio da se ne zalaže za nezavisnost Tibeta, već za njegovu veću autonomiju. Sjedinjene Države podržavaju taj pristup Dalaj Lame i već dugo vremena apeluju na kinesku vladu da održi sastanak sa njim.
XS
SM
MD
LG