Linkovi

Virus Zapadnog Nila preti SAD


Virus Zapadnog Nila prenose komarci
Virus Zapadnog Nila prenose komarci

Najteže je pogođena savezna država Teksas, čije vlasti su proglasile vanredno stanje u okrugu Dalas

Savezna država Teksas proglasila je vanredno stanje u okrugu Dalas zbog širenja virusa Zapadnog Nila, koji u rijetkim slučajevima može da izazove meningitis i encefalitis. Od posljedica zaraze tim virusom, kojeg prenose komarci, širom Sjedinjenih Država preminulo je 26 osoba.

Zbog velikog broja komaraca, područje oko Dalasa najteže je pogođeno virusom Zapadnog Nila. To je primoralo lokalne zdravstvene zvaničnike da preduzmu niz mjera da spriječe njegovo širenje i da pozovu građane da se adekvatno zaštite. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare dijelili su i besplatna sredstva za zašitu od insekata.

Ne samo da treba da se informišete, već i da te informacije prenesete djeci, susjedima. Zato smo i počeli ovdje, jer je prevencija ključna”, saopštio je zvaničnik Odjseka za zdravstvo okruga Dalas Zakari Tomson.

Mnogi građani zabrinuti su zbog epidemije.

“Ne izlazim više kao nekad. Nosim duge rukave, duge haljine, pantalone”.

“Preplašena sam zato što sam izgubila člana porodice. Prije dvije nedelje preminuo je moj rođak koji se zarazio virusom Zapadnog Nila”.

U Teksasu je od posljedica zaraze opasnim virusom preminulo najmanje 17 ljudi, odnosno 26-oro na cjelokupnoj teritoriji Sjedinjenih Država. Potvrđeno je gotovo 700 slučajeva zaraze. I to je samo dio problema.

“Na osnovu toga može da se procijeni da je virusom Zapadnog Nila već zaraženo I do 12 hiljada ljudi. Virus je prisutan u 43 savezne države, dok je polovina slučajeva u Teksasu”, kaže ekspert Ričard Beser.

Virus Zapadnog Nila najviše se širi u periodu od juna do septembra. Zbog visokih temperatura ovogodišnja epidemija, najozbiljnija do sada, mogla bi da potraje duže.

Virus obično najteže podnose stariji od 50 godina, koji su aktivni i provode veliki dio vremena napolju. Mladi obično nemaju mnogo problema. Treba međutim biti zabrinut zbog tog jednog u 150 slučajeva sa neurološkim, simptomima, odnosno oticanjem mozga”, kaže Beser.

Blaži simptomi su visoka temperatura, glavobolja i osip na koži. Međutim, 80 odsto zaraženih nema nikakve simptome. Da bi spriječili dalje širenje virusa, zvaničnici u Dalasu odobrili su zaprašivanje insekticidom cijelog područja, što je prva takva akcija još od 1966. godine.

Eksperti u međuvremenu preporučuju građanima da koriste sredstva za zaštitu od insekata i da, ako je to moguće, pred zoru i sumrak ostanu u stanovima i kućama.
XS
SM
MD
LG