Linkovi

SAD: Predsednički pretendenti o terorizmu


Republikanski predsednički pretendenti Donald Tramp, Ted Kruz i Džon Kejsik
Republikanski predsednički pretendenti Donald Tramp, Ted Kruz i Džon Kejsik

Prošlonedeljni smrtonosni napadi u Briselu ponovo su fokusirali pažnju Amerike na terorizam i učinili nacionalnu bezbednost jednom od glavnih tema američke predsedničke trke.

Dok su Belgijanci i dalje u žalosti, protesti i zabrinutost zbog bezbednosti doveli su do otkazivanja marša mira u Briselu.

S druge strane Atlantika, ti napadi su izazvali žestoku retoriku u okviru predsedničke kampanje. Republikanac Ted Kruz je obećao da će uništiti Islamsku državu.

“To ćemo postići superiornom silom iz vazduha i sistematskim bombardovanjem dok ih ne pretvorimo u prah”, izjavio je Kruz.

U telefonskom intervjuu republikanski favorit Donald Tramp je rekao da su Sjedinjene Države izložene riziku.

“Terorizam se oteo kontroli. I ako ne budemo veoma, veoma jaki i veoma, veoma mudri imamo veliki, veliki problem pred sobom”, rekao je Tramp.

“Mi ćemo iskoreniti i poraziti Islamsku državu”, poručio je predsednik SAD Barak Obama.

On je rekao da sama vojna sila ne može da iskoreni terorizam i da Amerika mora da vodi svojim primerom.

“Našom otvorenošću prema izbeglicama koje beže od nasilja Islamske države. Našom rešenošću da osvojimo bitku protiv nasilne propagande te grupe pune mržnje i iskrivljenih gledišta Islama koja imaju za cilj da radikalizuju mlade muslimane u pravcu ciljeva ISIS-a. U tom nastojanju naš najvažniji partner su Muslimani u Americi”, rekao je Obama.

Takvu poruku je uputila i Hilari Klinton, demokratski favorit.

“Ne možemo da se predamo panici i strahu. To nije u skladu sa našim vrednostima, nije efikasno u samozaštiti već samo ide na ruku teroristima”, rekla je Klinton.

Republikanci optužuju Obamu da je slab.

“On odbija da izgovori reči radikalni islamski terorizam. Umesto toga drži predavanja o Islamofobiji. Pa dosta je. Evo šta ćemo mi učiniti sa Islamskom državom. Treba da upotrebimo nadmoćnu silu, ubijemo neprijatelja i zatim se povučemo”, kaže senator Ted Kruz.

Demokratski kandidat Berni Sanders želi da muslimanske zemlje predvode u toj borbi.

“Protivim se tome da SAD budu angažovane u konstantnom rat na Bliskom istoku”, rekao je Sanders.

Posle prošlogodišnjih terorističkih napada u Parizu ankete su pokazivale da su Amerikanci bili više zabrinuti za bezbednost u ovom izbornom ciklusu u kojem su ekonomske teme inače bile dominantne.

XS
SM
MD
LG