Linkovi

Približava se krajnji rok za postizanje budžeta


Američki Kongres
Američki Kongres

Američki Kongres je suočen sa kritičnim fiskalnim krajnjim rokovima u vreme nesuglasica i neizvesnosti na Kapitol hilu. Istovremeno zakonodavci se, dok se vraćaju sa jednonedeljne pauze, još uvek pitaju ko će biti na čelu Predstavničkog doma.

Prošlo je gotovo mesec dana od kako je predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner najavio svoj odlazak.

“Ovog jutra sam obavestio svoje kolege da krajem oktobra podnosim ostavku na položaj predsednika Predstavničkog doma i položaj u Kongresu.”

Još nije ni identifikovan njegov naslednik, a kamoli izabran. Kongresmen Pol Rajan republikanski potpredsednički kandidat na izborima 2012. i dalje se opire intenzivnom pritisku dela republikanskog establišmenta da se kandiduje na taj položaj. Vakuum u rukovodstvu bi mogao da primora Bejnera da odloži odlazak u penziju i ostane na rukovodećem položaju pocepanog republikanskog kokusa dok se krajnji rok približava.

Prošle nedelje, Sekretarijat za finansije je informisao Bejnera da američka vlada rizikuje da do 3. novembra ostane bez sredstava ukoliko ne bude podignut nivo zaduživanja federalne vlade.

"To bi dovelo SAD u ozbiljan rizik po prvi put u našoj istoriji ukoliko ne budemo u stanju da platimo račune", navodi Džoš Ernest, portparol Bele kuće.

Mnogi republikanci, posebno oni koji se kandiduju za viši položaj, nisu voljni da podignu nivo zaduživanja kako bi popravili američko fiskalno zdravlje.

“Imamo dug od 19 hiljada milijardi. To je problem jer je naša ekonomija vredna 18 hiljada milijardi”, smatra Marko Rubio, republikanski senator i predsednički pretendent.

Predsednik Barak Obama je isključio pregovore o nivou zaduživanja iznevši argument da je dužnost Kongresa da se izbegne katastofalni propust da se plati tranša duga SAD.

“Povećanje limita duga ne znači odobravanje novih troškova. Time se jednostavno omogućava Sekretarijatu za finansije da plati za troškove koje je Kongres već odobrio”, kaže Ernest.

Pored krajnjeg roka za povećanje nivoa zaduživanja, Kongres ima rok do 11. decembra da usvoji budžet za sada već tekuću fiskalnu godinu ili rizikuje još jedno delimično zatvaranje vladinih agencija.

Diskusije izmedju Bele kuće i kongresnih lidera o dugoročnijem budžetskom sporazumu navodno napreduju, ali dok novi predsednik Predstavničkog doma ne bude izabran nije jasno ko će obezbediti da taj sporazum bude postignut, kao ni ko će pokrenuti glasanje o njemu.

XS
SM
MD
LG