Linkovi

Kongresni haos komplikuje nastojanja da se izbegne zatvaranje vladinih agencija


Spiker Predstavničkog doma Džon Bejner

Najavljena ostavka predsednika Predstavničkog doma Džona Bejnera još dublje ukazuje na haos u Kongresu koji je suočen sa krajnjim rokom u ponoć, u sredu, da odobri finansiranje američke vlade u narednoj fiskalnoj godini.

Postoje izvesni izgledi da se izbegne delimično zatvaranje federalne vlade, ali će to zahtevati glasove i republikanaca i demokrata u oba doma Kongresa.

Kada je najavio svoj odlazak narednog meseca, predsednik Predstavničkog doma Bejner je priznao ono što je očigledno:

“Potrebno je uraditi puno toga, i planiram da uradim što je više moguće pre nego što napustim položaj.”

Prošle nedelje, demokrate u Senatu su blokirale zakonski predlog kojim bi se oduzela sredstva kontroverznoj organizaciji koja finansira abortuse u SAD pod, Planned Parenthood. Senat danas počinje sa usvajanjem niza mera kojima bi se obezbedilo finansiranje rada federalne vlade do decembra.

“Apelujem na moje kolege da mi se pridruže u podršci tom zakonu koji ću predložiti i koji obezbeduje da vlada ostane otvorena.” kaže Mič MekKonel, lider republikanske većine u Senatu.

Ukoliko taj zakonski predlog u sredu stigne na sto predsednika Obame, zatvaranje vladinih agencija će biti sprečeno. Medjutim, kongresna akcija bi mogla da bude usporena ukoliko dogmatski nastrojeni republikanci reše da nastave fiskalnu borbu, uključujući senatora Teda Kruza, koji se kandiduje za predsednika.

“Ljudi su prezasićeni Vašingtonom, političarima koji kažu jednu stvar a rade drugu.”

I dok takozvani “čisti” zakonski predlog o troškovima dovodi do podela medju republikanciam, njega podržavaju demorkate.

“Zatvaranje vlade je zloupotreba poreskih sredstava obveznika i nanosi štetu ekonomiji.”, navodi demorkatski senator Džek Rid.

“Kalendar koji Kongres i predsednik koriste za dodelu sredstava je isti svake godine. Ovo nisu novi krajnji rokovi.”, kaže Moli Rejnolds sa Brukings Instituta.

Analitičari primećuju da je Kongres više politički polarizovan nego ikada ranije, što izaziva žestoke sukobe oko budžeta.

“Svaki način na koji stranke mogu da iznesu svoje razlike pred birače na nacionalnoj sceni postaje sve privlačniji kako se njihovi stavovi udaljavaju.”, ističe Moli Rejnolds sa Brukings Instituta.

Senat možda neće uspeti da izglasa predlog budžeta pre srede, što će odlazećem predsedniku Predstavničkog doma Bejneru pružiti samo nekoliko sati da tu meru progura kroz taj dom Kongresa opterećen podelama i razmiricama.

XS
SM
MD
LG