Linkovi

Vašington se ponovo nosi sa oružanim nasiljem


Predsednik Obama u San Francisku govori o oružanom nasilju u SAD
Predsednik Obama u San Francisku govori o oružanom nasilju u SAD

Najnoviji užasavajući čin oružanog nasilja primorava Vašington da se ponovo pozabavi lakim pristupom smrtonosnom oružuju u zemlji koja ustavom zaštićuje pravo na nošenje oružja.

Oružano divljanje u Čarlstonu u Južnoj Karolini, u kojem je stradalo devetoro parohijana, ponovo je u SAD pokrenulo debatu o kontroli oružja, koju su do sada zagovornici prava na nošenje oružja dobijali:

U jeku tuge u Čarlstonu koju je izrazio gradonačelnik Džozef Rajli javili su se izveštaji da je osumnjičeni napadač Dilan Ruf – u svakom slučaju nervno poremečeni mladič – dobio pištolj kao rodjendanski poklon ranije ove godine. Predsednik Barak Obama kaže da Amerika ima problem sa kojim mora da se suoči:

“Svaka zemlja ima nasilne ili mentalno nestabilne osobe prepune mržnje. Ali oružje nije lako dostupno u svakoj zemlji. Stoga odbijam da se ponašam kao da je ovo nova normalnost.”

Ovo pitanje se već visoko kotira u okrivu predsedničke trke za izbore naredne godine. Demokratski kandidat Hilari Klinton je podvukla da je tragedija u Ccarlstonu usledila nakon pucnjave u osnovnoj školi u Konetikatu I bioskopu u Koloradu.

“Moramo da se suočimo sa teškim istinama o rasi, nasilju, oružju I podelama. Koliko nevinih ljudi u našoj zemlji od dece, preko parohijana do posetilaca u bioskopu , mora da bude pokošeno pre no što mi reagujemo.”

Najveći desničarski lobi za pravo na nošenje oružja, National Rifle Association ili NRA, je uvek spreman za borbu.

Na čelu te grupe je Vejn LaPjer.

“Mi ćemo izabrati našeg narednog velikog predsednika SAD I to neće biti Hilari Rodam Klinton.”

Politički uticaj NRA-a je tako veliki da su republikanci, uključujući predsedničkog kandidata Džeba Buša, držali govor na njihovoj ovogodišnjoj Nacionalnoj konvenciji .

“Imam poruku za administraciju predsednika Obame. Zassto se više ne fokusirate na oduzimanje oružja Islamskim teroristima, a manje na oduzimanje oružja Amerikancima koji poštuju zakon?”

Povelja o pravima Američkog ustava potvrdjuje pravo da se nosi oružje i SAD imaju gotovo isto oružja u privatnom vlasništvu koliko I državljana. Pre dve godine Senat je pokušao I nije uspeo da odobri zakon da bolje nadgleda kupce oružja. Predsednik Obama kaže da je takva mera politički opasna, ali da će biti prigrljena jednog dana.

“Znam da današnja politika znači da je manje verovatno da ćemo biti svedoci bilo kakve vrste ozbiljnog zakona o bezbednosti oružja. Želim da budem jasan: nisam se pomirio sa time. Verujem da ćemo jednog dana uraditi pravu stvar. “

XS
SM
MD
LG