Linkovi

SAD: Zagovornici trgovinskog sporazuma traže novo glasanje


Posteri na kojima je izraženo protivljenje trgovinskom sporazumu za koji se zalaže predsednik Obama
Posteri na kojima je izraženo protivljenje trgovinskom sporazumu za koji se zalaže predsednik Obama

Predsednik Obama će ove nedelje ponovo nastojati da pridobije podršku za spasavanje svoje trgovinske agende....

....pošto su zakonodavci njegove demokratske stranke osujetili glasanje koje je kritično za kasnije usvajanje u Kongresu sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona, kao i sa evropskim zemljama.

Prošle nedelje su se demokrate u Predstavničkom domu otvoreno pobunile protiv predsednika po pitanju spoljne trgovine. Kongresmen Piter De Fazio kaže:

“Možemo ovde da zaustavimo taj predlog i spasimo američku ekonomiju.”

Isto je toliko neobično što su republikanci poput Pola Rajana stali na stranu Bele kuće u ovom sporu.

“Predsednik još mora da ubedjuje svoju stranku da bi završio ovaj proces. Cela stvar još nije gotova.”

Predsednik Obama se nada da će uveriti protivnike slobodne trgovine da izmene svoj glas.

“Apelujem na članove Kongresa koji su glasali protiv ove mere da ponovo razmisle i glasaju u korist američkih radnika.”

Bar javno bela kuća se držala hrabro pred ovim izazovom. Portparol Belel kuće Džoš Ernest:

“Svakako ne bih isključio sposobnost predsednika Predstavničkog doma da uveri još republikanaca da glasaju za ovu meru. Kao što i mi verujemo da možemo da uverimo više demokrata da glasaju za program koji su mnogi od njih prethodno podržavali. Ekonomisti mogu da ukažu na znatne beneficije koje bi porodice srednje klase širom zemlje imale od toga.”

Medjutim, demokrate u Predstavničkom domu za sada su čvrsto protiv predloženih trgovinskih sporazuma poput Trans-pacifičkog partnerstva i ne žele da daju glas za meru koja je ključna za njihovo odobrenje. Evo šta kaže demokratski kongresmen Rik Nolan:

“Vreme je da Kongres kaže ‘ne’ ovom sporazumu . Oni su pregovarali u tajnosti u korist nekolicine i krili to od javnosti u korist malog broja ljudi na vrhu ekonomske lestvice. Činjenica je da to uništava američki san.”

Ponovno glasanje će zavisiti od republikanskog predsednika Predstavničkog doma Džona Bejnera, koji snažno podržava sporazume o slobodnoj trgovini.

“Kada Amerika predvodi, svet je bezbedniji u smislu slobode i slobodnog preduzetništva. A kada nismo lider omogućavamo Kini da odredjuje pravila u domenu svetske ekonomije što naše radnike i naše proizvode drži na marginama.”

Dodatna obuka američkih radnika pogodjenih sporazumima o slobodnoj trgovini je deo zakonskog predloga koji je odobrio Senat. Ukoliko Predstavnički dom ne odobri identičnu verziju predloga, trgovinski sporazumi će zastati u Kongresu, a glavna komponenata ekonomske agende predsednika Obame neće biti realizovana.

XS
SM
MD
LG