Linkovi

Američki Kongres priprema paket pomoći Ukrajini


Zgrada Kapitola
Zgrada Kapitola

Rusija osuđuje, ali i umanjuje značaj međunarodnih sankcija. Obamina administracija ističe da Moskva mora da plati cenu za svoje akcije, mada nastoji da razreši krizu diplomatskim putem.

U jeku nastavljenih diplomatskih nastojanja za prevazilaženje krize u Ukrajini, američki Kongres priprema paket finansijske pomoći vladi u Kijevu, kao i sankcije Moskvi zbog aneksije Krima. Kako se očekuje, predsednik Barak Obama bi mogao novi zakon da potpiše već sutra.

Dok se ruske oružane snage razmeštaju na južnim i istočnim granicama Ukrajine, Predstavnički dom Kongresa je spreman da odobri zajam od milijardu dolara pomoći Kijevu, kao i finansijske kazne ruskim zvaničnicima.

Predsednik Predstavničkog doma, Džon Bejner istakao je važnost brze akcije.

“Cilj nam je da zajednički što pre usvojimo ovaj zakon.”

U raspravama u oba doma Kongresa izrečene su najoštrije osude Kremlja od kraja Hladnog rata. Republikanski senator Džon Mekejn uporedio je teritorijalnu ekspanziju Rusije pod predsednikom Vladimirom Putinom sa teritorijalnim proširenjem Nemačke pod Hitlerom.

“Dok gomila trupe na istočnim granicama Ukrajine, Putin očigledno razmišlja o novim potezima. Ne znam da li će ih zaista povući, ali uveren sam da razmišlja koliku korist može da izvuče od nastavljene agresije na suverenu državu.”

Iako je prošlo nekoliko nedelja od kako su zakonodavci počeli da formulišu potrebne mere, njihova rešenost da podrže Kijev i kazne Moskvu, nije dovođena u pitanje.

Demokratski Senator Robert Menendez je upozorio da nije vreme za oklevanje.

“Dok svet posmatra, svetska supersila mora da pokaže da je sposobna da se suprotstavi izazovu Rusije.”,

Rusija osuđuje, ali i umanjuje značaj međunarodnih sankcija. Obamina administracija ističe da Moskva mora da plati cenu za svoje akcije, mada nastoji da razreši krizu diplomatskim putem.

Na kraju prošlonedeljnog sastanka sa liderima Evropske unije u Briselu, američki predsednik je rekao:

“Ukoliko Rusija ne bude promenila kurs, SAD i Evropske unija će pojačati sankcije. Međutim, kao što sam rekao … i dalje se nadamo da će Rusija prihvatiti diplomatiju kako bi ovo pitanje bilo rešeno na miran način.”

Rusija, međutim, odbija pozive da vrati Krim Ukrajini. U programu “Ove nedelje”, američke TV mreže Ej-bi-si, ruski ambasador Sergej Kisljak je to potvrdio:

“Krim je deo Ruske Federacije.”

Upitan da li Moskva namerava da zauzme dodatnu teritoriju Ukrajine, ambasador je odgovorio sa: “To nam nije u planu.”
XS
SM
MD
LG