Linkovi

Republikanci kritikuju Obamine mere


Predsednik Barak Obama

Jedan od vodećih republikanskih članova Kongresa, Pol Rajan optužio je predsednika Baraka Obamu za “bezakonje” zbog najave korišćenja predsedničkih uredbi za sprovođenje svog političkog programa u odsustvu podrške Kongresa.


Otkako je u Kongresu prošlog utorka održao govor o stanju nacije, predsednik Obama je nekoliko puta istakao svoju rešenost da se bori protiv ekonomskih razlika izmeću bogatih i siromašnih Amerikanaca, kako bi unapredio položaj osiromašene srednje klase.

“Vreme je za ponovo uspostavljanje povoljnih uslova za sve građane. Iza toga stoji ideja da bez obzira ko ste, ako ste vredna osoba i ako ste odgovorni, možete biti uspešni ako pokušate. Gde god budem mogao da povećam takvu mogućnost za svaku porodicu, to ću učinti.”

Obama je već naložio da se minimalne nadnice povećaju za federalne radnike, koji rade po ugovoru. Međutim, takva upotreba izvršne vlasti već je izazvala snažno reagovanje republikanaca, uključujući kongresmena Pola Rajana, koji je rekao da Obaminu administraciju “sve više karakeriše bezakonje.”

“Zabrinjava me ovaj trend, i ono što je predsednik rekao u govoru o stanju nacije, odnosno ukoliko mu Kongres ne pruži zakonska ovlaščenja, on će to uraditi samoinicijativno, putem predsedničkih uredbi. To nije u skladu sa ustavom,
Predsednici ne pišu zakone. To radi Kongres," rekao je kongresmen Pol Rajan u razgovoru za program “Ove nedelje”, televiziske mreže Ej-bi-si.

Republikanci kažu da bi umesto unilateralne akcije, predsednik trebalo da prihvati zakonske predloge, koji su već usvojeni u Predstavničkom domu, kao što je mera za bolju obuku radne snage.

“Zakon o radnim kvalifikacijama, pomogao bi konsolidaciju desetina postojećih programa za obuku, usredsređivanjem na one koji funkcionišu, odnosno na programe koji stvarno obezbeđuju radna mesta,” kaže Suzan Bruks, Republikanska članica Predstavničkog doma

Međutim, Senat predvođen demokratama odobrio je neznatan broj zakonskih predloga Predstavničkog doma. Isto važi za pretežno republikanski predvodjen Predstavnički dom.Predsednik Obama nema izbora, već da deluje samoinicijativno kada je to moguće, tvrdi lider demokratske većine u Senatu, Heri Rid:

“U proteklom periodu otkako sam lider Senata, Republikanci su blokirali rad sa 470 filibastera. Nije čudno što će zbog tolike blokade, predsednik preduzimati adminstrativne mere, zbog brojnih nerešenih stvari.”

Pa ipak, ove godine bi moglo da dođe i do stranačke saradnje. U Predstavničkom domu Republikanci razmatraju delimičnu reformu američkog imigracionog sistema, jednog od ključnih elemenata Obamine predsedničke agende.
XS
SM
MD
LG