Linkovi

Kongres će raspravljati o Iranu


Pogled na Kapitol hil, u Vašingtonu

Američki zakonodavci se mahom zalažu za održavanje i proširivanje sankcija Teheranu sve dok ne odustane od obogaćivanja uranijuma

Očekuje se da će narednih dana članovi američkog Kongresa komentarisati najnoviju rundu međunarodnih pregovora o spornom iranskom nuklearnom programu. Američki zakonodavci će pre svega razmatrati potrebu daljeg sprovođenja sankcija zavedenih Iranu, kao i uslove koje bi Teheran morao da ispuni za njihovo ublažavanje ili ukidanje.

Glavna tema na Kapitol hilu verovatno neće biti neuspela runda razgovora u Ženevi, već indicije da bi nastavak tih pregovora mogao da dovede do sporazuma o tom dugogodišnjem sporu. I demokratski i republikanski zakonodavci izglasali su nekoliko puta pooštravanje sankcija Teheranu ne pokazujući spremnost za promenu dosadašnjeg kursa.

Republikanski senator Marko Rubio je pre svega nekoliko nedelja ovako kometarisao stav Teherana prema pregovorima.

“Njihov plan je jasan kao dan. Oni nastoje da pronađu način da se sankcije ukinu ili suspenduju, a da pri tom sami ne daju mnogo. A kada u jednom trenutku svet bude usredsređen na nešto drugo, nastave sa tim i proizvedu nuklearnu bombu. Sankcije protiv Irana ne treba ukidati ni suspendovati sve dok se ne obavežu na potpuno odustajanje od programa obogaćivanja uranijuma i prerade nuklearnog materijala”, rekao je Rubio.

Slično je ranije ove godine izjavio demokratski senator Kris Kuns:

“Bez obzira na prednost diplomatskog rešenja, uznemirava me taj naizgled neprekidan ciklus pregovora. Lično smatram da treba da nastavimo sa sve oštrijim sankcijama, uz pretnju primene sile, kako Iran ne bi mogao da se domogne nuklearnog oružja”, rekao je Kuns.

Juče je državni sekretar Džon Keri izjavio da je “odsustvo dogovora bolje od lošeg dogovora”, sa Teheranom. S druge strane, iranski predsednik Hasan Rohani je izjavio da međunarodne sankcije neće uspeti i da Iran ima pravo da obogaćuje uranijum.

Od domaćih tema, američki zakonodavci će ove nedelje nastaviti da rade na postizanju dvostranačkog sporazuma o budžetu, bez kojeg bi već u januaru moglo ponovo da dođe do delimičnog prekida rada fedralne vlade,.

Inače, Amerikanci danas obeležavaju Dan sećanja na poginule u ratovima pa će u okviru toga predsednik Obama položiti venac na Grob neznanih junaka, na Nacionalnom vojnom groblju u Arlingtonu.
XS
SM
MD
LG