Linkovi

Solarni paneli za siromašne porodice


Solarni paneli sve su popularniji u američkoj prijestonici Vašingtonu i to ne samo u bogatim krajevima grada.

Nova tehnologija dostupna je i u siromašnijim četvrtima i što je još bolje, besplatna je.

U jugoistočnom dijelu Vašingtona – više poznatom po jeftinim stanovima nego novoj tehnologiji – na dvospratnim kućama postavljeni su solarni paneli, na zadovoljstvo stanara koji plaćaju manje račune za struju.

Veoma sam uzbuđena. Moj račun za električnu energiju je stvarno mnogo manji. Prošlog mjeseca bio je 40 dolara, a prije toga 200”, kaže stanovnica Vašingtona Tila Felder.

Lokalne vlasti daju solarne panele stanovnicima čiji prihodi ne prelaze 50.500 dolara godišnje za tročlanu porodicu odnosno 60 hiljada za četvoročlanu.

“Ove godine panele je dobilo 135 domova, dok je cilj za narednu godinu 200. Poslednje četiri godine ispunili smo zacrtane ciljeve i finansije za naredni period su stabilne. Ne postoji razlog zašto ne bismo mogli da obuhvatimo 250 domova”, smatra Ted Trabju iz Agencija za obnovljive izvore energije.

Akcija u prijestonici je tek počela i Ata Kajraš, koji je zadužen za instalaciju solarne opreme, kaže da će ove godine u Vašingtonu biti postavljeno do 1.200 panela. To nije mnogo u poređenju sa saveznim državama poput Kalifornije, ali zvaničnici vjeruju da će se zbog rasta potražnje ta cifra udvostručiti naredne godine.

“U većini slučajeva, naši klijenti čuju za nas od drugih mušterija. Kada uspostave kontakt sa nama, provjerimo da li se kvalifikuju za program. Ako se kvalifikuju, onda ih unesemo u raspored i posao može da počne.”

Program se finansira novcem koji fabrike i naftne rafinerije izdvajaju za emisije ugljen dioksida. Vladini zvaničnici očekuju milionsku uštedu sa rastom populanosti solarnih panela. Vjeruju da će biti smanjene subvencije za električnu energiju, koje se daju siromašnim porodicama, manji će biti računi za struju, otvaraće se nova radna mjesta i podsticati inovacije. Stanovnik Vašingtona Edvin Amaker vidi svijetlu budućnost zbog 16 novih panela na krovu njegove kuće.

"Rečeno mi je da ću uštedjeti od 30 do 40 odsto što je mnogo, kada se uzmu u obzir cijene energije ovih dana. Manje novca koji dajem iz svog džepa, znači da će ostati više za moju porodicu.”

Vlasti u Vašingtonu nadaju se da će naredne godine pokenuti program za pomoć malim i srednjim preduzećima da instaliraju solarne panele na svojim zgradama. Nakon toga slijede opštinske i federalne zgrade, kako bi se prijestonica transformisala u grad sa čistom, solarnom energijom.

XS
SM
MD
LG