Linkovi

Razvoj modne industrije u Vašingtonu


Modeli kreatorke Genet Pursel
Modeli kreatorke Genet Pursel

Industrija koja pokreće Vašington jeste vlada, pa možda delom i zbog toga Vašingtonjane bije loš glas da nemaju mnogo stila u oblačenju. Sada međutim, kada grad pokušava da privuče i druge vrste poslova i da otvori nova radna mesta, neki su se okrenuli industriji koja se obično vezuje za Njujork – modi. Osnivači jednog novog programa nadaju se da će modna industrija zaživeti i u američkoj prestonici ako se lokalnim dizajnerima ponudi adekvatan trening.

Genet Pursel je oduvek volela modu, ali se dizajniranjem nije bavila profesionalno … do nedavno.

“Bila sam advokat skoro 13 godina”.

Većinu tog vremena provodila je dizajnirajući i praveći odeću, a onda je pre godinu dana odlučila da ne može da radi i jedno i drugo.

“Shvatila sam da je to nešto što me čini srećnom, ali i da je vreme da počnem da zarađujem od tog posla”.

Pursel je osnovala modnu liniju, Mejven. Njeni modeli su nedavno prikazani na modnoj reviji u Vašingtonu. Ona je takođe jedna od četvoro dizajnera koji su izabrani za “DC Fashion Incubator”, program koji je pokrenut u januaru. Kristin Bruks-Kroper je pokretačka snaga tog programa.

“Ovde smo kako bismo ih takoreći odgojili i bili njihovi mentori, a sve u cilju da mogu da izađu na tržište i da budu vrlo uspešni”.

Pored pristupa studiju u kojem mogu da rade, četvoro dizajnera mogu da se konsultuju sa stručnjacima.

“Tu će biti prisutni mentori za dizajn i oni za poslovnu stranu ovog zanimanja. Takođe, biće tu mentori iz oblasti finansija, sastavljanja poslovnog plana, marketinga, brendinga i društvenih medija”.

Tatjana Kolina radi na izradi obuće kojoj sami možete da menjate dizajn, za svoju kompaniju, “My Moody Booty”. Ona je došla na ovu ideju pre 4 godine, međutim još uvek nema uspeha u plasiranju obuće na tržište.

Dobila sam ideju i išla na razne revije obuće u Njujorku i Las Vegasu gde sam pokušala da nađem proizvođače za moju obuću. Međutim kada bih počela da razgovaram sa njima, naišla sam na mnoštvo prepreka”.

Iako je Pursel već pokrenula svoju modnu liniju, ona je uzbuđena što je deo inkubatora.

“Logičan sledeći korak za modu u Vašingtonu jeste da lokalni dizajneri počnu da se prikazuju u ozbiljnom, profesionalnom svetlu. Mislim da će za izabrane dizajnere, članstvo u inkubatoru značiti upravo to”.

Bruks-Koper ima velike planove.

“Želimo da vidimo porast proizvodnje kako bi mogli da kažemo da ovde imamo modnu industriju”.

U američkoj prestonici svakako ima dosta interesovanja za modu. Nedavno istraživanje je pokazalo da Vašingtonjani potroše skoro duplo više novca na odeću i obuću od prosečnih Amerikanaca, što znači da barem neki od njih vode računa o tome kako izgledaju.

XS
SM
MD
LG