Linkovi

Vučić večeras govori u UN


Foto Clinton Global Initiative
Foto Clinton Global Initiative

Premijer Srbije Aleksandar Vučić večeras će se obratiti Generalnoj skupštini UN a kako je najavio neće toliko govoriti o svetskim problemima koliko o situaciji u regionu i potrebi gradjana za mirom i stabilnošću. Kako je istakao, jedna od tema biće i migrantska kriza.

Premijer Vučić je u proteklih nekoliko dana u Njujorku imao više bilateralnih susreta, učestvovao na skupu o Srebrenici u organizaciji Klinton globalne inicijative, a juče i u Institutu “Istok Zapad” održao predavanje.

Jedan od najvažnijih susreta bio je sa visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini. Vučić je pozvao Brisel da odlučno podrži put evropskih integracija Srbije i zemalja regiona Zapadnog Balkana, naglašavajući da je situacija u regionu složena i da predstavlja ozbiljan problem za ubrzani ekonomski razvoj. S druge strane, Mogerini je istakla da je nastavak političkih i ekonomskih reformi ključan za dalji napredak Srbije na putu Evropskih integracija.

Pored Mogerini, Vučić se juče sastao i sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem. Prema saopštenju Kancelarije za medije vlade Srbije, dvojica premijera složila su da su odnosi Srbije i Crne Gore stabilni, ali da je potrebno unaprediti ekonomsku saradnju dveju zemalja. i Vučić i Đukanović založili su se za mir i potpunu stabilnost Zapadnog Balkana, kao ključni uslov za ekonomsku, socijalnu i bilo koju drugu vrstu društvenog napretka.

Premijer Vučić dan je završio u Institutu Istok Zapad, u razgovoru sa bivšim američkim ambasadorom u Srbiji Kameronom Manterom gde je između ostalog poručio da nema političke cene koju Srbija nije spremna da plati kako bi zadržala stabilnost i mir u regionu. Vučić je tom prilikom naglasio da se Srbija protivi referendumu u Republici Srpskoj, ali da podržava teritorijalni integritet RS unutar BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je odbacio tvrdnje da Srbija balansira između Evropske unije i Rusije, rekavši da je Srbija jasno na evropskom putu, ali da želi da zadrži dobre odnose sa Moskvom. Govoreći o odnosima sa Albancima, kako na Kosovu, tako i u Albaniji, Vučić je rekao da je taj odnos kičma stabilnosti u budućnosti, naglađavajući da srpski i albanski predstavnici često razgovaraju, da znaju šta mogu da očekuju jedni od drugih i da je to dobro. Skupu u Institutu Istok Zapad na temu “Srbija kao ključni partner Evrope, Rusije i Amerike” prisustvovali su i zamenik pomoćnika državnog sekretara Hojt Brajan Ji, ambasador Srbije u SAD Đerđ Matković i kandidat za generalnog sekretara UN I bivpši šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Predsednik Vlade Srbije razgovarao je danas u Njujorku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o situaciji u regionu, saradnji Srbije i NATO u okviru programa Partnerstvo za mir, kao i predstojećoj poseti Vučića sedištu NATO u Briselu, planiranoj za 23. novembar ove godine. Vučić je ponovio opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna i istovremeno zahvalio Stoltenbergu na svim naporima koje čini da Srbija i NATO imaju korektne partnerske odnose, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

XS
SM
MD
LG