Linkovi

Sastali se Vučić i Putin, razgovarali o ekonomiji, Kosovu


Ruski i srpski predsednici, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić u Moskvi, 19. decembar 2017.
Ruski i srpski predsednici, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić u Moskvi, 19. decembar 2017.

U Moskvi je u utorak održan sastanak dva predsednika - Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, i tom prilikom predsednik Srbije je poželeo predsedniku Rusije pobedu na predstojećim izborima u martu iduće godine.

Najduže do sada - dva i po sata trajao je razgovor predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, a nakon sastanka u četiri oka, Putin je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da razgovarano o ekonomskoj saradnji, investicijama, saradnji u oblasti energetike.

Po njegovim rečima, robna razmena je ove godine povećana za 26 odsto, a u Srbiji ima četiri milijarde dolara ruskog kapitala, i pola milijarde dolara srpskog u Rusiji. Putin je naveo da Rusija gotovo u potpunosti obezbeđuje potrebe Srbije u prirodnom gasu, kao i da bi, osim kao tržište, Srbija u perspektivi mogla da postane i važna zemlja za tranzit gasa.

Takođe, ruski predsednik je rekao da su tokom susreta razmotrene prilike na Balkanu.

"Rusija je zainteresovana za stabilizaciju situacije u tom regionu, za razvoj uzajamno pogodnih veza sa svim balkanskim zemljama. Potvrdio sam predsedniku Vučiću da će Rusija nastaviti da pruža Srbiji podršku u obezbeđivanju njenog suvereniteta i teritorijalne celovitosti. Što se tiče Kosova, situacija mora da se reguliše političkim putem, na osnovu dijaloga, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244. Podržaćemo svako uzajamno prihvaćeno rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština", rekao je Putin.

Vučić je zahvalio Rusiji na pomoći Srbiji u naporima da očuva teritorijalnu celovitost i suverenitet. On je ponovio da je Srbija na evropskom putu, ali i vojno neutralna zemlja koja neće ulaziti u vojne saveze, uključujući NATO. U tom kontekstu, Vučić se zahvalio Putinu i na poklonu u obliku aviona Mig 29, koji će, kako je rekao, omogućiti Srbiji da sačuva status vojno neutralne države.

Vučić je istakao da su Srbi, jedan od retkih naroda koji se "pravedno i časno" odnosi prema Rusiji.

"Ponosni srpski narod nije uveo i nikada neće uvesti nikakve sankcije protiv Rusije i učinićemo sve da učvrstimo naše iskreno i tradicionalno prijateljstvo sa ruskim narodom. Ja sam ubedjen da će se to ostvariti zato što rukovostvo Srbije vodi suverenu, nezavisnu i odogovornu politiku", istakao je Vučić.

U Moskvi je potpisan i protokol o izmeni sporazuma potpisanog u decembru 2012. godine, kojim se sada Srbiji omogućava reizvoz ruskog gasa. Takođe, potpisan je i Aneks ugovora o isporuci prirodnog gasa Srbiji, a Putin je istakao da se razrađuje pitanje priključivanja Srbije projektu Gasproma u izgradnji gasovoda Turski tok.

O statusu ruskog humanitarnog centra u Nišu Putin i Vučič nisu govorili, a na konferenciji za medije nije bilo novinarskih pitanja na tu temu.

XS
SM
MD
LG