Linkovi

Vučić: Srbija izgubila radne navike


Premijer Srbije Aleksandar Vučić (arhivski snimak)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić (arhivski snimak)

Tokom poslednjih decenija u Srbiji su izgubljeni preduzetnički duh i radne navike, ocenio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić, učestvujući u radu konferencije "Nordijski inovativni biznis u Srbiji". A po podacima koje izneo Vučić, trgovinska razmena Srbije sa nordijskim zemljama jeu stalnom porastu, u dvocifrenom porastu.

Srbija će u narednih pet-šest godina uspeti da ostvari prosečnu stopu rasta od preko 3 odsto što bi značilo ubrzan razvoj zemlje, istakao je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da stabilizovane javne finansije predstavljaju osnovni uslov za napredak.

Na konferenciji "Nordijski inovativni biznis u Srbiji" Vučić je ocenio da će Srbiji biti potrebno sto godina za promenu mentaliteta, kako bi se približila nordijskim zemljama:

"Ja mislim da Srbija danas bira svoju budućnost u narednih 20, 30 i 50 godina. I kom delu sveta, i kom delu Evrope ekonomski želi da pripada. Da li želimo uvek da čekamo i da se oslanjamo samo na socijalnu pomoć, i čekamo da nam nešto padne sa neba. Ili ćemo svojim radom da se približavamo zemljama centralne Evrope."

Predsednica Borda guvernera Nordijske poslovne alijanse Jasmina Vignjević je istakla da otvaranje četiri poglavlja u pregovorima u pristupanju Srbije EU investitorima povećava poverenje u zemlju, pa je zato ta alijansa dobila nove članove:

"Imamo priličan broj novih članova – pristupile su nam čuvene nordijske kompanije, poput Karlsberga, Novonordijska, Nov Artista, Ori Flajma. Ali postoji trend pristupanja srpskih kompanija koje bi želele da bliže sarađuju sa nordijskim regionom."

Ambasador Finske Perti Ikenen ocenio je da Srbija dobro posluje jer je uložila puno napora u reforme društva i ekonomije, pa se rezultati mogu videti. On je konstatovao da se nastavi sa reformama kao do sada, Srbija će, kako je rekao Ikenen, moći da se približi dosadnim zemljama kao što su nordijske.

XS
SM
MD
LG