Linkovi

Zvaničnici SAD pozdravili odluku Srbije da snizi borbenu gotovost i povuče vojsku


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sa predstavnicima zemalja Kvinte i EU (FoNet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sa predstavnicima zemalja Kvinte i EU (FoNet)

BEOGRAD/ZVEČAN - Zvaničnici u Beogradu održali su sastanke sa predstavnicima međunarodne zajednice i KFOR-a dan nakon što su tenzije na severu Kosova ponovo eskalirale zbog hapšenja Srbina od strane kosovske policije. Istovremeno, dvoje američkih zvaničnika poručilo je u sredu da "pozdravljaju poteze Srbije da snizi stepen borbene gotovosti i počne sa povlačenjem vojske sa administrativne linije".

Senator Kris Marfi, koji je u utorak zajedno sa kolegama Džin Šahin i Pitom Riktesom, telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u saopštenju navodi da "situacija na severu Kosova ostaje tenzična, i da je Srbija preduzela nekoliko koraka da spusti temperaturu - uključujući povlačenje vojske sa granice i snižavanje borbene gotovosti".

"Rekao sam predsedniku Vučiću da nastavi da primenjuje mere za smirenje situacije i preneo mu da SAD iste poruke šalju zvaničnicima na Kosovu. Verujem da je najbolji put napred održavanje novih lokalnih izbora na severu Kosova na kojima će učestovati i Srbi i povratak pregovorima o formiranju Zajednice srpskih opština", naveo je Marfi u saopštenju.

Dodaje se i da je prošle nedelje sa grupom senatora pozvao na smirivanje situacije između Kosova i Srbije, kao i da su senatori ranije preneli Kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da pozove na deeskalaciju.

O situaciji na Kosovu govorila je i stalna predstavnica SAD pri NATO-u, Džulijen Smit. Ona je na onlajn konferenciji za novinare kazala da NATO sa zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova i poziva sve strane da hitno preduzmu korake ka deeskalaciji.

"Ohrabrili smo premijera Kurtija i njegovu vladu da novoizabrane gradonačelnike (u većinski srpskim opštinama na severu Kosova, prim.nov) izmesti da obavljaju svoje dužnosti na drugim lokacijama, i da povuku policijske snage. Istovremeno smo pozdravili odluku Srbije da ukine najviši nivo borbene gotovosti i da počne sa povlačenjem svoje vojske i opreme sa granice sa Kosovom".

Smit je istakla ističe i da članice NATO-a očekuju da se privedu pravdi odgovorni za napad na vojnike KFOR-a, koji su se sukobili sa lokalnim Srbima u Zvečanu 29. maja.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na televiziji Hepi u ponedeljak kazao da je Vojska Srbije prešla "iz najvišeg u nešto niži stepen borbene gotovosti, ali da je ostao dovoljan deo snaga da pomogne srpskom narodu na Kosovu".

Vučić neće da kaže "ni jednu reč" o sastanku sa Kvintom i EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija) i na Instagramu objavio da "neće da kaže ni jednu, jedinu reč o sastanku".

"Doneo sam odluku da ne kažem ni jednu, jedinu reč, o sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU u Srbiji. Smatram da je to bolje za sve," napisao je Vučić uz objavljenu fotografiju sa predstavnicima Kvinte i EU.

U najavi iz Vučićevog kabineta za sastanak sa predstavnicima Kvinte i EU pisalo je da će posle sastanka biti izdato saopštenje za javnost.

Iz zemalja članica Kvinte i EU još nisu stigle informacije o susretu.

Sastanak se desio dan pošto je kosovska policija uhapsila Miluna Milenkovića, za koga tvrdi da je napadao pripadnike kosovske policije i organizovao napad na pripadnike KFOR-a u Zvečanu krajem maja. Srpski zvaničnici traže oslobađanje uhapšenog, a predsednik Srbije je ocenio da je njegovo hapšenje "provokacija i zločin kojim kosovski premijer Aljbin Kurti pokušava da izazove rat".

Predsednik Srbije je, kako je objavljeno na Instagramu, razgovarao i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristućom, sa kojim je imao "korektan razgovor".

Sa Ristućom je o situaciji na Kosovu razgovarao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Navodi se da je na sastanku bilo reči o nastojanjima da se izbegne dalje pogoršanje bezbednosne situacije na terenu i obezbedi sigurno okruženje za srpsko stanovništvo.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je načelnik Generalštaba "izneo čvrst stav i očekivanje da će KFOR, kao jedina legitimna oružana formacija na Kosovu, striktno, potpuno i nepristrasno sprovoditi mandat koji mu je dodeljen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i zaštititi Srbe i njihovo nacionalno, kulturno-istorijsko i versko nasleđe".

Jakšić: Vesti su verovatno nepovoljne i zato Vučić ćuti

Reagujući na sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima Kvinte, kao i poruku Aleksandra Vučića da ne želi da kaže ni jednu reč o sastanku jer je to, po njegovoj oceni “bolje za sve”, spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da ga to navodi na pomisao i zaključak da bi on svakako nešto rekao da je imao da kaže bilo šta dobro o sebi:

A nije rekao što znači da su vesti negde nepovoljne po njega, ono što je čuo od Kvinte. Ali ono što je nepovoljno po njega bi u velikoj meri moglo da znači da je u velikoj meri povoljno po budućnost Srbije”, rekao je Jakšić i dodao:

Kosovo je nesumnjivo sada nesumnjivo postalo paravan, i to ne prvi put – to je jedna stara receptura koja se koristi tokom Vučićeve vladavine da kada izbiju neke afere ili bilo kakve neke političke protuberance – onda se izbacuje Kosovo u prvi plan. I ovoga puta mu je veliku podršku i pomoć, hotimično ili ne, dao i premijer Kurti time što je zaoštrio situaciju na Kosovu, tako da to može da neki način da odvraća pažnju od ove serije protesta Srbija protiv nasilja”.

Protest Srba u Zvečanu nastavljen

Srbi u Zvečanu i danas protestuju nedaleko od opštinske zgrade. Pripadnici KFOR-a raspoređeni su kao i prethodnih dana ispred zgrade opštine, kao i na drugim lokacijama u Zvečanu.

Među nekoliko desetina okupljenih građana danas je od političkih predstavnika bio samo bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović.

Građani u ovom mestu zahtevaju povlačenje kosovskih specijalaca iz opštinske zgrade, oslobađanje Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića koji su uhapšeni neposredno pre sukoba demonstranata i pripadnika KFOR-a 29.05.2023. godine i zabranu ulaska Iliru Peciju novom gradonačelniku Zvečana u opštinske prostorije.

XS
SM
MD
LG