Linkovi

Vučić: Idem u Srebrenicu


Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je vlada donela jednoglasnu odluku da on predstavlja Srbiju na komemoraciji povodom 20 godina masakra u Srebrenici.

"Zašto smo doneli takvu odluku? Zašto što smatramo da mi Srbi, koji smo mnogostradalni narod, imamo obavezu da poštujemo tuđe žrtve. Samo će tako oni da poštuju naše“, naveo je Vučić.

On je izrazio uverenje da Savet bezbednosti neće doneti rezoluciju o Srebrenici osim ako tekst ne bude potpuno izmenjen.

Premijer Srbije je takodje istakao „da svaki zločin ima ime i prezime“.

Nema kolektivne krivice ni Srba, ni Hrvata, ni Bošnjaka. To je jedini način da zajedno živimo i ukinemo sve fraze i floskule o mržnji. Rezolucija je samo vodila novim podelama, vraćala nas u rovove mržnje“, rekao je Aleksandar Vučić. "

Savet bezbednosti UN odložio je za danas glasanje o britanskoj rezoluciji kojom se dogadjaj u Srebrenici proglašava genocidom pošto je Rusija zapretila da će uložiti veto.

Predsedavajući Saveta bezbednosti, ambasador Novog Zelanda izjavio je da su diplomate želele da podstaknu što veće jedinstvo u pogledu sadržaja rezolucije.

Britanski ambasador Metju Rajkroft je poručio da rezolucija nije političko već pravno saopštenje, i da nije anti-srpska.

XS
SM
MD
LG