Linkovi

Šta će Vučić dobiti od Putina i Šija u Kini?


Srbija na samitu "Pojas i put" treba da potpiše više od 10 sporazuma sa Kinom, Foto: (AP Photo/Darko Vojinović)
Srbija na samitu "Pojas i put" treba da potpiše više od 10 sporazuma sa Kinom, Foto: (AP Photo/Darko Vojinović)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je rano jutros u višednevnu posetu Pekingu, tokom koje će se sastati sa predsednikom Kine Ši Ðipingom, kao i predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom, sa kojima će, pored bilateralnih pitanja, pre svega razgovarati o Kosovu. Vučić će između ostalog biti među tri lidera koji će dati završnu reč.

Dugogodišnji novinar Jakša Šćekić, kao i drugi analitičari, smatra da će reakcije oba lidera i Kine i Rusije, pred zakazan sastanak u Berlinu oko rešavanja pitanja Kosova, biti različite – jer obe sile imaju dragačije interese po ovom pitanju. Šćekić ističe da je za Kinu Kosovo isuviše dalek problem, a da je njihov interes na Balkanu čisto ekonomske prirode.

Ono što Kineze u ovom trenutku najviše interesuje je ekonomska saradnja i investicije u ovom delu sveta koje su reper za eventualni ulazak u zemlje EU, oni su zainteresovani za dublji ulaz preko Balkana u Evropu. Što se tiče Putina, Rusiju najviše interesuje da Srbija ne uđe u NATO, ali oni ne moraju mnogo oko Srbije da se trude jer im je zbog gluposti Amerike i Zapadne Evrope, Srbija pala u krilo kao trula kruška. Kada imate izjavu ministra spoljnih poslova koji kaže da Srbija ne može da ostvari nijedan nacionalni niti bilo koji državni interes bez podrške Rusije, vi maltene time Rusiji dajte deo svog suvereniteta,” navodi Šćekić.

U kineskoj prestonici održava se drugi Forum „Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, od 25. do 27. aprila učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

Na aerodromu u Pekingu, predsednik Srbije, koji predvodi brojnu delegaciju ministara, dočekan je uz postrojenu počasnu gardu kineske vojske i crveni tepih.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da nije iznenađenje što se Vučić konsultuje sa liderima dve zemlje jer je on to činio redovno i ranije.

Ali Kina i Rusija u vezi sa pitanjimam Zapadnog Balkana i Kosova imaju potpuno različite pristupe. On ne može dobiti sa ta dva mesta istu političku poruku, osim jedne. Kina i Rusija se slažu da rezloucija 1244 nije uklonjena legalnim putem, da ona i dalje važi. I jedna i druga država će ako se postigne dogovor Prištine i Beograda da ga procene sa stanovišta svojih interesa, a tu nastaje problemi. Kina neće prihvatiti bilo kakav dogovor koji podrazumeva priznanje Kosova, a to su kineski zvaničnici mnogo puta istakli vođeni svojim interesima vezanim za Tibet i Tajvan. Druga stvar koju Kina sigurno neće podržati je razmena teritorija kao koncept. Kina nikada neće podržati da Preševo izađe na Koridor 10,” kaže Janjić.

Ministar inostranih poslova Kine Vang Ji najavio je, na nedavnoj konferenciji za štampu povodom konferencije, da će Forum otvoriti predsednik Kine Ši Ðiping.

Drugi Forum ima za cilj da doprinese podizanju kvaliteta saradnje u okviru inicijative „Pojas i put", te da omogući potpunu razmenu viđenja o budućem planu saradnje", objasnio je Vang.

Predsednik Vučić sastaće se, kako je najavljeno, 26. aprila u Pekingu i sa šefom ruske države Putinom.

Prema rečima ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova to će biti nastavak intenzivnog dijaloga Srbije i Rusije koji su zacrtali predsednici dve zemlje.

Isto tako najavio je da će, posle razgovora u Pekingu, a potom i Berlinu, 6. maja, na Ðurđevdan, saopštiti i mere koje će Beograd preduzeti u odgovor na sve mere koje je Priština u međuvremenu uvela, minirajući dijalog o rešenju kosovskog problema, ukoliko ih do tada prištinske vlasti ne povuku.

Janjić je mišljenja da Rusija prema Balkanu vodi multivektorsku politiku, da ona igra mnogo igara u isto vreme, a da sa samim Vučićem i Srbijom igra najmanje dve do tri igre. Ono u šta je Janjić ubeđen je da se sve to svodi na neku vrstu podržavanja konflikta, postojećeg statusa kvo.

Taj status kvo u ruskoj percepciji treba da obezbedi proaktivnu ulogu Rusije u odnosu na NATO i na Evropu. Sve je primetnije da Rusija želi da uspostavi što kvalitetnije odnose i sa Albancima, pa i na Kosovu. Kratko rečeno, Vučić sve kad sabere, ti glavni njegovi partneri žele status kvo, a sam Vučić zna da takav status radi protiv Srbije. Rusija bi možda i podržala razgraničenje jer bi to mogla da unovči, jer onda bi pitanje Zapdanog Balkana vezala za pitanje Gruzije. Nema opcije u kojoj Rusija gubi. Rusija je mnogo dalje od toga da pomogne Beogradu u postizanju koncenzusa, ali je mnogo bliža trgovini sa Berlinom i Vašingtonom, nego Kina,” navodi Janjić.

Delegacije

U delegaciji Srbije, nalaze se ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Više od 10 sporazuma biće potpisano tokom posete predsednika Srbije, a među njima su i četiri važna ugovora: za rekonstrkciju pruge Beograd - Niš - Preševo, završetak beogradske obilaznice, finansijski ugovor za autoput Preljina - Požega i ugovor za gradnju kineskog industrijskog parka u Borči, rekao je danas Tanjugu ministar finansija Siniša Mali.

Forumu „Jedan pojas, jedan put", između ostalih, prisustvovaće pored predsednika Rusije Putina, predsednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa, Češke Miloš Zeman, Švajcarske Ueli Maurer, Azerbejdžana Ilham Alijev, Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kipra Nikos Anastasiades, Čilea Sebastijan Pinera i Egipta Abdul Fatah al Sisi.

Najavljeno je oko 40 šefova država i vlada.

Na okruglom stolu lidera „Pojas i put" učestvovaće i specijalni izaslanici predsednika niza evropskih zemalja - Francuske, Španije, Nemačke,Velike Britanije, potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Sefčovič, kao i generalni sekretar vodeće partije Japana LDP Tošikiro Nikai.

XS
SM
MD
LG