Linkovi

Vučić i Mali najavljuju milijarde investicija iz Kine


Arhiva, ilustracija - Zastava Kine nad skverom Tjenanmen u Pekingu
Arhiva, ilustracija - Zastava Kine nad skverom Tjenanmen u Pekingu

Delegacija Srbije, predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem boravi u trodnevnoj poseti Kini, gde mu je domaćin kineski predsednik Ši Đinping, a tokom boravka razgovaraće i sa premijerom Kine Li Kećangom.

Potpisano je nekoliko sporazuma, a Vučić učestvuje na svetskom ekonomskom forumu poznatom kao "Letnji Davos".

On je uoči sastanka najavio da će za svog kineskog kolegu imati "čudne molbe". Obećao je da će "izvesti nešto", što nije hteo da precizira, što će obezbediti dolazak kineskog predsednika u Srbiju.

"Hoću da u inovativnim tehnologijama Srbija ostvari komparativnu prednost u odnosu na mnoge zemlje u regionu i u Evropi. Tako da ću imati čudne molbe za predsednika Sija, nadam se da mi se neće smejati i da će u najboljoj veri da raume ono što želim za Srbiju", rekao je Vučić novinarima.

Brojni sporazumi

Državna elegacija Srbije potpisala je u Pekingu sporazum o strateškom partnerstvu za RTB "Bor", kao i nekoliko drugih ekonomskih sporazuma. Među potpisanim dokumentima je i sporazum o ulaganju Kine u Zrenjanin, u vrednosti od gotovo milijardu dolara.

"Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Ugovor o preuzimanju RTB 'Bora' je investicija od 1,460 milijardi dolara. Toliko će doći u Bor u narednih šest godina", rekao je ministar finansija Siniša Mali, koji se takođe nalazi u delegaciji koja je posetila Kinu.

Mali je rekao i da je potpisan i sporazum sa "Šandong Linglongom" oko njihovog investiranja u proizvodnju guma u Zrenjaninu, kao nove investicije vredne gotovo milijardu dolara.

Dodao je da je potpisan sporazum i sa kooperatnom kineske kompanije koja proizvodi gume, koji će takođe doći u Zrenjanin, kao i još jedan ugovor sa kopanijom koja namerava da proizvodi cink-oksid u Zrenjaninu, što bi trebalo da bude investicija od 80 miliona evra i posao za 280 ljudi u tom gradu.

Rekao je da je potpisan i ugovor sa kompanijom "Huavej" oko uvođenja video-nadzora u Srbiji i najavio da će u utorak biti potpisan važan ugovor o izgradnji industrijskog parka u Borči.

Usko grlo izgradnje puteva - znanje srpskih inženjera

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović sastala se sa kineskim ministrom transporta Liom Siaopengom, koji je potvrdio učešće na sastanku ministara transporta 16 zemalja regiona jugoistočne Evrope u Beogradu.

Ona je sa svojim kineskim resornim kolegom razgovarala i o projektima koji su u toku u železnici i izgradnju puteva.

"Svaka vrsta pomoći koja je ponuđena od strane ministarstva transporta mi smo prihvatili. Pre svega obuke naših inženjera. Mi pričamo o milijardama evra u oblasti trasnporta. Imamo usko grlo, a to je znanje svih naših inženjera da mogu da rade brze pruge od 200 kilometara na čas i više. Da rade po nekim novim i modernijim metodama", ukazala je Mihajlović i dodala da je razgovarano i o zaintersovanosti kineskih kompanija za izgradnju nove luke i nastavak Koridora 11.

XS
SM
MD
LG