Linkovi

Vučića u Njujorku čekaju brojni susreti


Arhiva - Tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić za govornicom tokom 71. sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u sedištu UN, 22. septembra 2016.
Arhiva - Tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić za govornicom tokom 71. sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u sedištu UN, 22. septembra 2016.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u Njujorku 74. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj će se razmatrati klimatske promene, ali raspored Vučića u naredna dva dana ukazuje da će dosta vremena u fokusu srpskog predsednika biti Kosovo

"Imaću bezbroj sastanaka u Njujorku. Sa ljudima iz EU, mnogo bilateralnih susreta, opet sa kancelarkom Merkel", rekao je ranije Vučić, a kako se saznaje, ovaj sastanak se održava na inicijativu nemačke kancelarke.

Po dolasku u Njujork Vučića čeka Samit o održivom razvoju Svetskog ekonomskog foruma, kao i susret sa Filipom Rezlerom, članom Izvršnog odbora tog foruma.

Takođe, on će prisustvovati i prijemu za šefove delegacija, koji priređuje generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš dan pre generalne debate u Generalnoj skupštini UN.

Istog dana, Vučić se sastaje i sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, a prisustvovaće i prijemu koji priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Treba pomenuti i da će predsednik Srbije prisustvovati i prezentaciji Globalnog pakta o zaštiti životne sredine koju organizuje predsednik Francuske Emanuel Makron, a u utorak uveče, biće među zvanicama na prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp.

Vučić će u sredu učestvovati na Blumbergovom "Globalnom biznis forumu", a planirani su i susreti sa predsednikom Turske Tajipom Erdoganom, predsedavajućim Generalnoj skupšini UN Miroslavom Lajčakom, i sa prvim zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard.

U petak, poslednjeg dana boravka u Njujorku, Vučić ima bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom UN Guterešom.

XS
SM
MD
LG