Linkovi

Papa počeo posetu Bugarskoj i Severnoj Makedoniji


Na aerodromu u Sofiji, papu Franju su dočekala deca u narodnim nošnjama, 5. maja 2019.

Papa Franja je doputovao u Sofiju na početku trodnevne posete Bugarskoj i Severnoj Makedoniji, što je njegova četvrta poseta inostranstvu ove godine. U obe zemlje živi veoma mali broj katolika, ali papa je želeo da iskoristi ovu priliku da učvrsti odnose Vatikana sa pravoslavnom zajednicom u istočnoj Evropi.

U poruci bugarskom narodu pred dolazak u nedelju, papa je izjavio da će njegova poseta Bugarskoj biti hodočašće zasnovano na veri, jedinstvu i miru. Bugarska je, kako je dodao, "dom svedoka vere od vremena kada su sveti Ćirilo i Metodije širili hrišćanstvo".

Ovo je drugi put da je jedan papa posetio Bugarsku. Papa Jovan Pavle II je bio u toj zemlji 2002. Nijedan poglava Rimokatoličke crkve nikada nije posetio Severnu Makedoniju. Bugarska ima oko 7 miliona stanovnika a katolici čine samo jedan procenat. U Makedoniji, među dva miliona stanovnika manje od jedan odsto su katolici.

Gombar Alojz, rođak majke Tereze u poseti njenoj spomen kući u Skoplju.
Gombar Alojz, rođak majke Tereze u poseti njenoj spomen kući u Skoplju.

​Portparol Vatikana Alesandro Đizoti izjavio je da je papina poseta zemljama Istočne Evrope inspirisana svecima Jovanom XXIII i Majkom Terezom.

Rekao je da papa želi da ide stopama te dve ličnosti i podseti na dobra dela koja je počinio Jovan XXIII u Bugarskoj gde je bio ambasador Svete stolice 10 godina, 1925-1935, kao i Majka Tereza, koja je rođena u Skoplju.

Papa Franja je proglasio Majku Terezu sveticom 2016. Ona je rođena u Skoplju 1910, kada je to područje još bilo deo Otomanskog carstva. Postala je poznata kao "svetica iz kaljuge" radeći sa najsiromašnijim stanovnicima indijskog grada Kalkute. Papa Franja će posetiti njen spomenik i sastati sa siromašnima kojima pomaže red kaluđerica koje je ona osnovala - Misionarke milosrđa.

Siromaštvo, kao i migracije, biće teme papine posete. Papa Franja će obići i izbeglički kamp u Sofiji, koji je otvoren pre više od pet godina, kada su migranti počeli da pristižu u Evropu. Danas u njemu živi oko 300 ljudi, uglavnom iz Sirije i Avganistana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG