Linkovi

Vučić čestitao Trampu Dan nezavisnosti SAD


Arhiva - Izložba povodom 100 godina srpsko-američkog savezništa i savezništva Jevreja i Srba, u Beogradu, 13. aprila 2018. (Foto: Glas Amerike)
Arhiva - Izložba povodom 100 godina srpsko-američkog savezništa i savezništva Jevreja i Srba, u Beogradu, 13. aprila 2018. (Foto: Glas Amerike)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsedniku Sjedinjenih Država Donaldu Trampu Dan nezavisnosti SAD, poručujući da je uveren da njih dvojica imaju priliku da odnose dve zemlje vrate na nivo istinskog partnerstva kakvi su bili i kakvi treba da budu.

"Svakog četvrtog jula građani SAD slave univerzalne vrednosti, ispisane u Deklaraciji o nezavisnosti, usvojenoj pre 243 godine. One su, kako ste vi rekli, ključne vrednosti koje čine američku naciju i čija snaga inspiriše i daje nadu, ali isto tako su važne i za sve one koji teže slobodi, jednakosti i prosperitetu", napisao je Vučić Trampu uz želje za dalji napredak SAD, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.
Dve zemlje su u prethodnom periodu obeležile važne jubileje iz zajedničke istorije i tom se prilikom podsetile svetle primere njihovog savezništva u velikim istorijskim trenucima, stoji u pismu.

U smiraj Prvog svetskog rata, podsetio je Vučić, američki predsednik Vudro Vilson je rekao da su "načela za koja se Srbija viteški borila i zbog kojih je propatila u tom ratu, identična onima za koja se zalažu SAD".

"Uveren sam da i sada imamo priliku da odnose naših dveju zemalja, kroz razvoj političkog dijaloga i jačanje ekonomske i svake druge saradnje, vratimo na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu. Nadam se da je želja za jačim i bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana i da ćemo se u budućnosti više podsećati na ono što nas povezuje", naveo je Vučić.

On je zahvalio na podršci koju Amerika pruža Srbiji na evropskom putu, a posebno na podršci naporima koje "Srbija čini da promoviše politiku mira i saradnje na Zapadnom Balkanu, kao i nalaženju kompromisnog rešenja u okviru dijaloga sa Prištinom".

"Uz nadu da ćete nas uskoro posetiti, kao i srdačne pozdrave, primite, ekselencijo, izraze mog dubokog uvažavanja", napisao je predsednik Srbije predsedniku SAD.

XS
SM
MD
LG